Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Thursday, May 5, 2011

Kepentingan Pemilihan Kalsium...Susu An*** kurang bagus?? Hmm...Jom baca utk info lebih lanjut...

Topik hari ni pemilihan kalsium... Jom baca kisah Kak Hanis ni... Benarkah susu an*** kurang sesuai untuk ibu2? Huhu... kisah asal: disini

Dah lama nak menulis tentang ni, tapi ambil masa sikit. 2 minggu lepas semasa saya bawa Muadz ke klinik terdengar pharmacist kata pada seorang ibu, tak elok ambil An***yang dimaksudkan adalah An*** untuk ibu mengandung dan menyusu ye. Untuk bayi, saya tak pasti. Saya yang memang ambil An*** terus bertanya untuk lebih lanjut. Katanya An*** mengandungi kalsium yang terlampau tinggi menyebabkan kandungan kalsium-magnesium dalam badan tidak seimbang. Kesannya mungkin tak nampak sekarang tapi untuk jangka masa panjang akan menyebabkan pelbagai masalah. Antaranya adalah masalah buah pinggang dan keguguran rambut. Katanya lagi, kalsium, magnesium dan vitamin D perlu diambil dengan seimbang. Berseloroh hubby kata, ambil Shaklee la. Terus ahli farmasi tu kata, Shaklee bagus. Kandungan Kalsium, Magnesium dan Vitamin D nya seimbang. Waahh...teruja saya. Terus balik rumah tengok kotak An*** Memang kandungan Kalsiumnya tinggi. Tetapi kandungan Magnesium dan Vitamin D nya terlampau sedikit. Jom tgk gambar kt bwh ni...




Kenapa agaknya Kalsium perlu mengandungi unsur Magnesium dan Vitamin D yg seimbang?? Jom kita tgk...

Magnesium penting untuk metabolisma kalsium. Juga membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, iaitu salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain.

Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing dgn erti kata lain boleh menyebabkan batu karang...

N3 hari ni sekadar berkongsi ilmu... Sebab Fai pun baru jer tahu hal ni. Sebelum ni Fai x pernah terpikir pun utk lihat dulu label mana2 produk susu sbelum beli... Lepas ni fai x kan main bantai pilih dan beli jer, kena tgk dlu sama ada kandungannye seimbang atau tidak... Sbb Fai x nak menyesal di kemudian hari... Hehe...

Sekadar berkongsi... Sekarang ni Kalsium pilihan Fai mestilah jenama Shaklee... atau lebih dikenali sebagai Ostematrix... Gabungan Calcium Magenisum lengkap dengan vitamin D… Sebiji Ostematrix dapat membekalkan 250mg Kalsium dan 100IU Vitamin D. Maka, untuk mendapatkan 100% nilai harian Vitamin D dan Kalsium, anda perlu ambil sebanyak 4 biji OsteMatrix setiap hari.

idea asal diambil dari sini...

2 comments:

Ms SZ said...

yeay! sebab itu sy mkn 4 biji sehari. kalau tak makan, terasa sangat gusi sakit

Fai Ayie said...

waahh...kak, kalo pregnant memang akan terasa sakit2 gusi heh?? huhu...kena laa consisten mkn ostematrix lepas ni (sebagai persediaan awal) hehe...selalunye fai skip jer...hehe ;p

“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015