Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Wednesday, August 3, 2011

Susu Merudum??? Jom cuba teknik power pumping...

Fai belum ada baby lagi. So, memang xde lagi pengalaman menyusu ni. Pengalaman Fai hanyalah customer2 yang beli set BF dengan Fai... Fai banyak belajar daripada kamu semua. Thanks... Hehehe...

For this info, thanks to Kak Cery... credit here

Susu merudum ni masalah dan cabaran biasa bagi ibu2 yer...Jadi utk ibu2 yang menyusu..amat mustahak untuk mengetahui punca2 susu merudum..hmm..banyak ye actually…faktor2 seperti stress...musim2 period,kurang kalori,baby beralih bulan or di panggil growth spurt (time ni normally dia akan consume lebih byk dari biasa)..dan byk lagi faktor2 lain mmg ada efek yg besar kat pengeluaran susu…...jadi apa yer yang ibu2 boleh buat?
  • Makan makanan seimbang…especially yang kaya dgn protein..,makan oatmeal..
  • Drink barley-based drinks such as homemade barley water
  • Consume plenty of dark green vegetables
  • Ensure adequate fluid intake each day
  • Routine pumping
  • Ambil natural milk booster jika perlu….cthnya alfalfa..
  • Apply power pumping teknik
Power Pumping?....Haaa…nilah yang saya nak share sebenarnya..dah 2-3 arini dpt msg dari ibu2..susu merudum sangat2….tak tahu nak buat cemana dah…..so apa kata try teknik ni…Sekilas fakta tentang power pumping:power pumping is a technique that can be helpful in building a milk supply. Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply.


Bagaimana caranya?
-pump for 10-20minit - rest 10 minutes, then pump another 10 minutes, then rest for 10 minutes, then pump again for 10 minutes. Do this for about an hour, sekali sehari.


Di samping ini..boleh juga buat hyperstimulation technic preferably at night,every day….
~15min pump,15min rest,15 pump,15 rest — continue this pattern dalam 1-2 jam..non-stop…


hasilnya?... InsyaAllah amat membantu mengembalikan semula pengeluaran susu... Cuba lihat selepas seminggu yer... Harap apa yang dishare disini dpt dipraktikkan yer...

No comments:

“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015