Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Saturday, November 12, 2011

Kita perlukan suplemen atau tidak? Tepuk dada, tanya pada diri sendiri... Hanya diri anda yang tahu apa yang penting untuk diri anda...

Tidak dinafikan ramai yang berpendapat begini:"Lebih baik mengambil vitamin dari sumber makanan, ia adalah vitamin yang benar2 asli"... Benar, malah Fai pun tak menafikan hakikat ini. Vitamin C terbaik adalah dari buah oren. Vitamin A yang terbaik adalah dari carrot.

Ada juga pendapat begini:
"Orang dulu-dulu tak makan vitamin, sihat je. Orang asli tak makan vitamin, sihat je".Saya akui juga kebenaran kata-kata itu. Namun, semua tu tak boleh nak dibanding dengan kita hari ini. Zaman dulu tak ada pencemaran. Orang asli dalam hutan tak ada pencemaran. Orang zaman dulu, orang asli tak makan makanan proses, fast food, dan sebagainya. Orang dulu2, orang asli tak guna bahan2 kimia, tak pakai make-up yang ada bahan kimia, etc.
 
Kita sekarang terdedah kepada pencemaran, terutama pencemaran udara. Dalam makanan, sebaik2 sayur adalah sayur mentah/ulam, kerana proses memasak menghilangkan khasiat dan vitamin sayur - berapa kerat yang makan ulam? Kita memerlukan 500mg vitamin C sehari yang terkandung dalam 7 biji oren. Siapa larat makan 7 biji oren setiap hari? Kalau dalam rumah ada 6 orang, 6x7=42 biji oren perlu disediakan setiap hari!!!

Menyebut tentang pencemaran, setiap pencemaran meninggalkan kesan dalam tubuh kita, menghasilkan radikal bebas yang menyebabkan sel badan kita berubah bentuk, dari bulat cantik kepada bentuk2 lain, bujur ke, bersegi ke... apa2 lah. Radikal bebas ni boleh dihapuskan dengan pengambilan anti oksidan, iaitu rangkaian vitamin2 seperti vitamin C dan Vitamin E. Jadi setiap hari kita kena makan 7 biji oren, serta sumber vitamin E seperti minyak sayuran, minyak zaitun, minyak bunga matahari, makan sayuran berdaun hijau gelap (makan mentah ya), kekacang dan bijirin, dalam kuantiti yang mencukupi untuk mendapatkan sumber vitamin E...

Tiada masalah jika kita mampu menyediakan semua itu.Itu belum lagi mencukupkan keperluan vitamin lain, seperti vitamin A, B (vitamin B ada banyak dan dari sumber berbeza), vitamin D, vitamin K, dan mineral2 lain seperti kalsium, magnesium, fosforus, zink dan sebagainya.

Jangan komplen kalau badan sentiasa penat (walaupun dah cukup rehat), selalu stress, selalu selsema (tanpa masalah sinus), hormon tak stabil bila kita tak mampu nak berikan tubuh kita keperluan vitamin dan mineral hariannya... Tepuk dada, tanya pada diri sendiri "Cukupkah vitamin dan mineral yang diperlukan olehku dan keluargaku?" Hanya anda yang tahu jawapannya...

credit 



Sejujurnya, dalam kehidupan zaman kini... Bagi Fai, makanan tambahan ni memang perlu... En. Hubby memang tidak sukakan sayur. Hanya sayur2 tertentu jer yg beliau akan makan. Jadi, untuk pastikan beliau mendapat nutrien yang cukup... Fai akan sediakan vitamin untuk beliau setiap hari. Bagi Fai suplemen ni  amat penting untuk menampung mana2 kekurangan nutrien dalam badan kita... Sebelum mengenali Shaklee, Fai memang tak sentuh langsung pun apa2 suplemen... Memang banyak perubahan setelah consume Shaklee. Badan rasa lebih segar, bertenaga, lebih bersemangat... Kalo demam pun takde lah teruk sampai tak boleh bangun... Hanya orang yang dah mencubanya shja yang akan mengakui keberkesanannya... Hihi...


Biarpun dah tumbuh beranak macam2 jenis supplemen di pasaran..... Sehingga kini, Fai masih setia pada yang satu... Cewahhhhh... Hihi... Kerana apa?? Kerana Fai tahu kualiti produk jenama Shaklee (vitamin tertua didunia) dan nilai duit yang Fai laburkan. For me... SHAKLEE...ALWAYS SAFE...ALWAYS WORK...ALWAYS GREEN...


video







2 comments:

mamaNoriz said...

akak jenis suka supplement dan at the same time suka gak sayur...hantu sayur pun sebenarnya sampai hubby kata cam kambing...hehehhe

cuma supplement skang makin mahal ek...tpi kena lah dgn kualiti kan...nak bagus kenalah kaur duit sket, ye tak?

Ms Fai said...

wah, akak ni sama la dgn fai "hantu sayur". kalo xde sayur x blh mkn nasi. hihi...

yup, btul tu kak. kalo kita invest pada "bnda" yg betul xpe... ;)

“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015