Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Tuesday, November 29, 2011

Nak makan apa untuk tambah darah?

Coretan ringkas ini diharap dapat membantu anda yg memerlukannya... Sharing is caring ^-^

"Sains menggalakkan makan hati kerana khasiat zat besinya yang sangat diperlukan manusia untuk tambah darah. Sedangkan Islam melarang dari memakan hati."

Sebagai orang Islam mestilah kita akan ikut apa yang diajarkan oleh Baginda Rasulullah. Betul kan?? Rasulullah tak galakkan kita mkn organ dalaman kerana organ dalaman haiwan mengandungi kepekatan toksin yg tinggi... Organ dalaman ni tak berkhasiat dan sebenarnya banyak lagi kemudaratan lain... Rasulullah bukannye suke2 jer tak bagi kita mkn hati dan yg seangkatan dgnnya ni... Jadi kalo boleh kita sama2 kurangkan/elakkan daripada makan organ dalaman haiwan ni. Fai pun pernah terbaca artikel yg menyatakan keburukan drpd memakan hati... Insyaallah jika terjumpa artikel tu, Fai akan share dgn anda...  

Mmglah tak dinafikan, hati ni especially hati goreng kat pasar malam tuu nampak sedap sangat. Fai pun kadang2 terliur juga. Hihi... Jadi, apa pilihan kita untuk tambah darah??? Kita boleh mkn kerang untuk tambah darah.  Tapi kat sesetengah tempat sumbernya terhad dan mahal. Kalo ada yg allergic seafood, tak boleh nak mkn kerang... So, mcm mana ea??? Anda boleh ambil supplemen yg sesuai untuk tambah darah. Tapiii..... Pilihan Fai mestilah Shaklee. 

Vitalea~iaitu product pertama by Dr. forest C. Shaklee. High potency formula that provides 23 essential vitamins and minerals at clinically proven levels. Ianya dikatakan killer product of Shaklee kerana ianya adalah multivitamin beserta iron sangat penting utk pembentukan darah dan sel. Vitalea banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid@beguk (penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam vitalea kita), supplement penting untuk diet atau slim yang mana walau kita kurang makan namun pengambilan vitalea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit yang sentiasa tegang. Info lebih lanjut baca di sini



Berbalik pada cerita supplemen untuk tambah darah, zat besi (iron) ni penting. Kenapa zat besi ni penting??? Zat besi membantu dlm pembentukan sel darah merah, membantu pemeliharaan bdn yg sihat, mencegah anemia akibat kekurangan zat besi.
 
INFO RINGKAS:
Zat besi berfungsi sebagai komponen bagi struktur hemoglobin iaitu satu sebatian penting untuk mengangkut oksgen  yg diperlukan dari paru2 ke tisu diseluruh bdn. Apabila zat besi yg dibekalkan terlalu sedikit, maka anemia akibat kekurangan zat besi boleh terjadi dan ini mengakbibatkan kelesuan, gangguan konsentrasi dan fungsi imun terjejas.

Jadi, jika anda mengalami masalah kekurangan darah, amalkanlah pengambilan  Vitalea Shaklee 2 biji sehari... InsyaAllah pasti membantu dalam masalah kekurangan darah ini. Diharap entri hari ni dapat memberi manfaat kpd anda semua ^-*


credit here


Artikel lain yg menarik:

Killer Produk yg diminati ramai
Kuku cantik dengan multivitamin 
Penawar masalah tekanan darah rendah untuk ibu2 hamil







Nak tahu pilihan suplemen yg bersesuaian dgn budget dan masalah anda? Sila hubungi Fai di nnurfairuz@gmail.com atau 019-7428120. 

1 comment:

Salina@IbuAqil said...

Al-Fatihah bt arwah..
Salam takziah dr kami..

“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015