Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Monday, April 30, 2012

Pilih beg tangan ikut bentuk badan...

Mungkin ramai wanita yang tidak mengetahui tentang tips penting ini kerana rata-rata wanita membeli beg tangan hanya kerana terpikat dengan faktor luaran tanpa memikirkan kesesuaian dengan bentuk badan. Fai pun macam ni juga. Belek2, bila dah suka jer terus beli... Tak pikir pun beg tangan tu sesuai dengan bentuk badan atau tak... Hihi...

Tahukah anda bahawa perkara ini juga perlu diambil kira? Jommm ikuti tip berikut sebelum membuat keputusan membeli beg tangan... (^_^)


Panduan memilih beg tangan mengikut susuk dan bentuk tubuh:





Bentuk tubuh jenis pear
  • Selalunya mereka akan besar di bahagian punggung (pinggul yg lebar) dan kecil di bahagian dada.
  • Perlu mengalih perhatian ke bahagian atas. Justeru itu, beg tangan dgn TALI PENDEK sesuai utnuk anda. Beg bertali pendek melindungi dada anda yg kecil. Ia juga memberikan keseimbangan pada bentuk badan.

Bentuk tubuh jenis apple
  • Akan kelihatan kurus di bahagian punggung ke bawah, namun mengalami masalah besar di bahagian atas.
  • Sebaiknya gunakan beg tangan yang tergantung di paras pinggang seperti beg silang atau beg bimbit supaya dapat memberikan keseimbangan kepada tubuh badan anda.
  • Beg tangan yg TALInya PANJANG sedikit sesuai untuk bentuk badan apple untuk mengelakkan badan nampak terlalu penuh di bahagian atas. Dgn tali yg panjang seidikit, ia dpt menutupi kekurangan bahagian atas yg besar dari yg bawah.




Bentuk tubuh jenis hour glass
  • Jenis ini sempurna, nampak seimbang di bahagian atas dan bawah serta pinggang kelihatan ramping.
  • Wanita berbentuk badan ini sgt beruntung kerana boleh menggayakan semua jenis beg.
  • Tetapi anda tidak perlu terlalu yakin. Terdapat beberapa perkara yang harus difikirkan sebelum anda memilih beg tangan seperti corak, bentuk, gaya dan warna. Fabrik kulit, warna hitam dan putih merupakan ciri2 yg paling sesuai untuk pemilihan beg tangan anda. Saiz yg sederhana, lebar, membujur dan bersandang adalah yg terbaik untuk anda kelihatan bergaya semasa berjalan.
 



Bentuk tubuh jenis petite
  • Selalunya wanita yang bertubuh KURUS memiliki bentuk badan seperti ini. Beg jenis lebar dan clutch juga boleh dikenakan pada pemilik yg mempunyai tubuh begini.
  • Jgn sesekali suba menggayakan beg tangan yg bertali pendek kerana ianya akan menampakkan lagi bentuk badan anda yg kecil.
  • Beg berbentuk bulat atau ala-ala bulat sesuai untuk wanita yang memiliki bentuk badan jenis ini. 
 



Bentuk tubuh jenis slim athletic
  • Kalau wanita yg aktif bersukan biasanya ukuran dada, pinggang dan pinggul mereka sama sahaja.
  • Sama seperti wanita yg memiliki tubuh jenis petite, beg berbentuk bulat atau ala2 bulat sesuai juga untuk wanita yg memiliki tubuh bentuk jenis slim athletic.
Gambar di atas semua ihsan en.google... Tengok gambar handbeg yg cantik2 ni tiba2 pula rasa nk beli handbeg. Last Fai beli handbeg sebelum nikah tahun lepas... Dah setahun lebih ni tak beli hndbeg baru... Ermmm, esok cuti nak pi usha2 la... SELAMAT HARI BURUH kpd semua yg sudi singgah sini dan masih bekerja. Enjoy your holiday!  ^_^

Friday, April 27, 2012

Alhamdulillah genap setahun...

Salam Jumaat semua... Terima kasih kepada yg sudi singgah di sini... Alhamdulillah, pejam celik pejam celik 8 April 2012 genap setahun Fai dgn Shaklee. Syukur sangat2 ditemukan dengan Shaklee kerana Shaklee mengubah kehidupan Fai! BUKAN kerana keuntungan berbisnes semata2... TAPI....... Diri ni mula mendekati Pencipta. Mula YAKIN dgn kekuasaanNya... YAKIN bahawa DIA MAHA PEMBERI... Sepanjang setahun ni macm2 yg Fai dah lalui. Tapi semua tu adalah sebagai pembakar semangat untuk jadi yang lebih baik antara yang terbaik... Setiap rezeki yang dikurniakan adalah berkat ehsan dariNya, bukan sebab Fai ni hebat atau rajin. Sejak dgn bisness ni, mula tertanam sifat SABAR dlm diri... REDHA dgn setiap ketentuanNya... Dulu memang jarang sekali mulut ni nak berzikir... mengaji... Solat sunat apatah lagi... Zakat memang tak pernah tunaikan... Tapi segalanya berubah... Alhamdulillah... Sebelum ni Fai memang tak pernah join mana2 MLM... TAPI Shaklee ni bagi Fai memang UNIK. Setiap kali terima bonus kami akan diingatkan tentang kewajipan berzakat... bersedekah... Diajar amalan zikir harian untuk menguatkan rohani... Diajar untuk BERSYUKUR atas setiap pemberianNya... Diajar BERSANGKA BAIK dgn Allah, bersangka baik dengan sesama manusia... POSITIF!! dannn yang paling UTAMA, restu dari suami... perlu utamakan suami dan keluarga dalam setiap perkara yg kita lakukan...  Syukur kerana ditemukan dgn Master Cery MamaFaiz... Atas bimbingan beliau dan rakan2, Alhamdulillah Fai mampu bertahan hingga sekarang...

Fai mula berblogging sejak berjinak2 dgn Shaklee. Tujuan utaman BUKANLAH untuk keuntungan (bisness) semata-mata... Tapi nilai persahabatan tu yg lebih utama. Fai tak anggap anda yg membeli dgn Fai sebagai customer, TAPI Fai anggap SEMUANYA SAHABAT Fai... KAKAK2 Fai... Seronok setiap kali bertanya khabar, boleh tukar2 pendapat... Boleh berkongsi apa jer dgn kamuuu semuaaa... Walaupun ada yang Fai tak pernah jumpa, tak pernah tengok muka pun ade juga, contact melalui emel jer... Tapiii semua dah macam kakak2, kawan dan adik Fai sendiri... Kalau dulu Fai tak ada kawan kat Pasir Gudang, sekarang dah semakin bertambah... Nieda, Kak Sha, Kak Earni, Kak Noorziza, Kak Ju, Wawa, Kak Nana, Kak Nurul... Bukan area Pasir Gudang jer ye, merata Malaysia dah..... Maaf ye memang tak dapat nak listkan satu2... Sampai esk pun tak habisss... hihi... TAPI anda semua memang best!!! Sayangggg semuaaaa......


Alhamdulillah, sejak berShaklee ni, Fai, husband, mama, ibu dan adik2 jarang sakit kuat... Kalau demam sesekali tu adatlah... Hehe... Banyakkk perubahan positif sejak consume vitamin Shaklee ni... Nak list satu2 memang tak habiss nak taip. Hehe... Dannn sebab itulah Fai kongsi kebaikan Shaklee ni dengan semua. Kalau boleh nak semua orang amik suplemen Shaklee ni untuk diri, suami, anak2, mak, ayah... bla bla bla... Hehe... Tapi Fai tak boleh la nk paksa2 orang kan?? Fai hanya mampu untuk BERKONGSI kebaikan Shaklee dengan semua... Dannn terpulanglah pada amda..... Kat sinilah tempat Fai berkongsi, lagi satu di FB Fai Shaklee... Secara jujurnya membantu orang lain memperbaiki taraf kesihatan  itulah saat yg paling manis dlm berShaklee ♥  BUKAN bisnes semata2... Seronok bila dapat testimoni dan feedback yang best dari customer... Seronok sebab dapat tolong mereka transform diri jadi yang lebih baik dari sebelum ni... Kalau dulu muka pucat lesi, badan gempal... cepat letih... tak bermaya... muka berminyak, berjerawat... banyak parut di muka... masalah susu kurang... Alhamdulillah semunya berubah dengan Shaklee...  Memang itulah perasaan terindah dan tak dapat yang digambarkan dengan perkataan... Segala yang terjadi ni dengan izin Allah jua...




Dengan izin, restu dan dorongan dari En Hubby la yang buat Fai mampu bertahan sampai sekarang... Tak lupa juga sokongan dan dorongan dari Master Cery MamaFaiz, kakak2 Fai di JB... Kak Bee, Kak Zura, Kak Yana... Geng2 group Mamafaiz&Jutawan2 Shaklee... Terlalu banyakkk rasanya nama yg nak ditaip ni... Huhu... Sayangggggg semuaaaa... Semoga ukhwah yang terbina ni berkekalan sampai bila2... Dannn yg paling penting Fai YAKIN takkan bertukar dengan yang lain... MUKTAMAD! Semoga diri ni mampu mendaki 7 gunung dengan jayanya!!! Aamiiinnn... (^_^)



Thanks kepada yg sudi baca... Lega rasanya bila dah meluahkan semuanya kat sini. Tetiba mood nak meluahkan perasaan pulak pagi ni. Hehehe ;p







Tuesday, April 24, 2012

Kenapa Perlu Minum Banyak Air Bila Ambil Suplemen?

KES 1:
Lisa sering mengadu berasa panas dan dahaga sejak mengambil vitamin-vitamin Shaklee.


KES 2:
Scha mengadu pening, sakit pinggang dan lemah badan sejak mengambil vitamin dalam set Shaklee untuk lelaki.

 
KES 3:
Awal mengadu susu badannya semakin berkurangan sejak mengamalkan vitamin dalam set breastfeeding Shaklee.

 
Setelah diselidiki ketiga2 kes di atas, hanya satu jawapan saja:

KURANG AIR

Baik Lisa, Scha, mahupun Awal, mereka tidak meningkatkan pengambilan air selepas mengambil suplemen vitamin. Lalu menyebabkan mereka mengalami healing crisis yang teruk.

 


Mengapakah perlu banyak air apabila mengamalkan suplemen?

(1) Vitamin (suplemen) adalah dalam bentuk dos yang pekat, berbanding vitamin dalam makanan yang biasa kita makan. Vitamin dalam makanan memerlukan masa untuk diuraikan oleh tubuh, dan ada yang tak terurai pun. Sebaliknya vitamin (suplemen) terus dalam bentuk yang ringkas.

Analoginya, satu gelas air cukup untuk melarutkan 1 sudu gula, tapi kita perlukan lebih air untuk melarutkan 1 senduk gula.

(2) Pengambilan vitamin  memerlukan air untuk membuang toksin dalam badan.

Analoginya, bila kita basuh kotoran dengan air sabun, kita perlu lebih air untuk membersihkan sisa sabun itu pula.









Jadi, pengambilan air bukan main-main bila anda mengamalkan suplemen. Pastikan melebihi 3 liter sehari. Jangan risau kalau asyik rasa nak ke tandas (sebenarnya cuma persepsi saja).

 
Jadi, minumlah air secukupnya, agar kebaikan vitamin yang anda ambil dapat dioptimumkan sebaiknya.

 


 







Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",) 







* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Friday, April 20, 2012

Allah lebih tahu YANG TERBAIK untuk kita





"....... dan semoga hamba sentiasa redha dengan suratanMu, walaupun ia bercanggah dari keinginanku, kerna Engkau yang mencipta diriku, PASTI Engkau lebih tahu YANG TERBAIK buatku..."

Wednesday, April 18, 2012

Testimoni customer... Rahsia kulit cantik menawan...!!

Ada yg mempunyai masalah jerawat, jeragat, masalah kulit sensitif... etc.... dan nak cuba vitamin ni... tapiii..... masih ragu2 dgn keberkesanannya... Jom baca apa kata mereka yg dah gunakannya... Walaupun pada peringkat awal pengambilan vitamin ada yg mengalami masalah jerawat yg teruk, tapiii selepas mereka bersabarrr melalui tempoh "healing crisis"..... Alhamdulillah, dgn izin Allah lepas tu semua berpuas hati dgn kesannya... Parut semakin pudar... Muka semakin flawless... licinnn... gebuuu... anjalll... Jerawat nak tumbuh balik pun malu2 jer... Hehe...  Kesan pengambilan vitamin ni tak sama dgn semua org, ianya bergantung kpd cara pemakanan seharian dan juga vitamin apa yg diambil... Harap ianya dapat membantu anda yg mempunyai masalah yg sama... ^_^




Testimoni dari rakan FB Fai :






Alhamdulillah, berkat kesabaran beliau... Akhirnya masalah jerawatnya dapat diatasi....




Testimoni dari Yasmin :

“Akak tengah wat pe tu? Akak saya nye muka da besrsih ckt taw..Da kurang bekas jerawatnye, pas2 jerawat da kurang tumbuh. Suke sangat sebab xyah pakai krim pun muke leh bersih cepat. Hehe..Thanx kak..”

Bestnya saya rasa..Bila customer happy, saya pun happy..AlhamduLILLAH..saya tak nafikan sesiapa yang mengambil set ni dalam 1-2minggu pertama memang kulit muka akan nampak perubahan yang positif dan kesan yang menakjubkan..Saya sendiri pun mengambil set ni dan merasai perubahan yang ketara dalam 1-2minggu pertama..kulit jadi licin, berseri, parut jerawat hilang, jerawat pun susah nak keluar...



thanks sis Farah








Vitamin apa yg mereka ambil ni?? Klik SINI untuk details setiap vitamin... Dapatkan konsultasi dari Fai sebelum membeli mana2 suplemen agar Fai boleh bantu anda untuk memilih yg terbaik untuk kesan yg optimum dan juga bersesuain dgn budget anda...  ^_^






Kulit muka bebas jerawat, semakin gebu, licin dan “flawless’ dengan ESP (soy protein) Shaklee… 

 

Kenapa ESP menjadi pilihan ramaiii?? 

 





Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",)






* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Tuesday, April 17, 2012

"Malas la nak sarapan, makan tengah hari jer terus lagi senang....." SARAPAN tu PENTING... Kenapa sarapan penting?

Sibuk mcm mana sekalipun... tak sempat mcm mana sekalipun... Fai akan pastikan MESTI ambil SARAPAN setiap pagi... Penting sangat ker sarapn ni?? Kenapa sarapan penting?? Jommm baca...


1. Sarapan dapat memenuhi nutrisi yang diperlukan.
Menunda sarapan membuat anda sulit memperoleh nutrisi dan vitamin yang direkomendasikan. Menu sarapan seperti sereal dengan susu atau yogurt rendah lemak plus granula akan memberi cukup kalsium dan serat.

2. Sarapan boleh menurunkan berat badan.
Ketika anda beraktiviti dengan perut kosong, tubuh akan membakar kalori secara lambat. Menurut ahli nutrisi penulis buku The F-Factor Diet Tanya Zuckerbrot, R.D., sarapan pagi setelah perut kosong semalaman dapat meningkatkan metabolisme, ini bererti pembakaran kalori sepanjang hari menjadi lebih efisien. Namun Zuckerbrot menekankan bahawa kunci dari semuanya adalah jenis makanan yang anda ambil. Makanan dengan kandungan karbohidrat sederhana seperti donat akan membuat glukosa melonjak, kemudian turun secara drastik. Ini juga menyebabkan Anda merasa lapar pada jam 11-an. Cara yang lebih baik adalah mengambil makanan jenis berkarbohidrat kompleks seperti oatmeal atau roti gandum murni. Makanan dengan kadar serat tinggi dan rendah gula akan dicerna dengan lambat, sehingga menyediakan energi yang konstan dan membuat anda tidak cepat lapar.

3. Sarapan tingkatkan kemampuan otak.
Riset para ahli dari Universitas Swansea Wales membuktikan bahawa pelajar yang selalu sarapan mencatat rata-rata skor 22% lebih tinggi berbanding mereka yang tidak sarapan. Ketika anda bangun pagi, sebahagian besar energi – dalam bentuk glukosa dan glikogen – telah habis digunakan oleh aktiviti sehari sebelumnya. Menurut para ahli, glukosa adalah satu-satunya bahan bakar yang diperlukan otak. Tanpa glukosa yang cukup, anda merasa lelah dan melayang-layang

4. Perlindungan terhadap sakit jantung.
Riset menunjukkan, wanita sihat yang melewatkan sarapan selama dua jam memiliki kadar kolesterol buruk LDL lebih tinggi berbanding mereka yang bersarapan semangkuk sereal plus susu di pagi hari. Zuckerbrot menjelaskan, serat dapat mengikat kolesterol dan mempercepat eksresinya sebelum mencapai pembuluh arteri. Oleh sebab itu pula, penelitian 10 tahun yang dilakukan Harvard Nurses Health menyimpulkan bahwa pengambilan serat tinggi berkaitan dengan penurunan risiko penyakit jantung hingga mencapai 50%.





Jommm sarapan dengan MEALSHAKE... Baunya wangi... Sedappp, rasa vanilla...


 
thanks sis Hafsah for the nice picture... ^_^







Sekilas FAKTA tentang MEALSHAKES:

 
Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.
Sumber yang kaya dengan kalsium, fiber dan protein.
Pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik. 
kaya dengan sumber kalsium dan protin yg sesuai dengan keperluan tumbesaran kanak-kanak
Rasa French Vanilla yang enak (seperti aiskrim vanila), boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan susu, atau minuman kegemaran.
EXTRA - NO artificial flavor, colors, sweeteners or preservatives added!
sesuai untuk seisi keluarga




SPECIAL OFFER??!!! SETAHUN SEKALI je HARGA RUNTUH!!! Jom dapatkan sekarangggg.....




Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",) 








* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Saturday, April 14, 2012

Digelar "daging daripada ladang"....... Khasiat kacang soya yg perlu anda baca...

Hari ni sorang kat rumah sebab en hubby kerja... Dah settle kerja2 rumah dapat la update blog kejap... InsyaAllah lepas ni nk jalan2 blog kawan2 pula... Diharap info yg Fai kongsikan ni dapat memberi manfaat kpd semua..... Happy weekend... ^_^


Kacang soya merupakan satu daripada kekacang yang paling berkhasiat dan luas penggunaannya.  Mengikut kepercayaan orang China, amalan makan hasil soya menjadikan badan berisi, wajah berseri, dapat mengelakkan sembelit, merangsang pertumbuhan badan dan dapat membantu mengurangkan beberapa masalah fizikal lain.  








Kacang soya kaya dengan zat protein yang bermutu tinggi sehingga ia digelar 'daging daripada ladang'.  Satu paun tepung kacang soya dikatakan mengandungi kandungan protein yang sama banyak dengan 2-5 paun daging tanpa tulang, 3 dozen telur, 7.5 quart susu atau 2 paun keju.  Selain protein ia mengandungi vitamin B kompleks, biotin, asid folik, asid pantothenic, phridoxine, vitamin E, garam galian dan tiada kolesterol.  Protein kacang soya dikatakan protein yang lengkap kerana ia mengandungi kesemua asid amino perlu menjadikan ia protein terbaik yang boleh didapati untuk keperluan tubuh.  Protein soya juga digunakan sebagai bahan tambahan dalam produk makanan lain seperti roti, pasta, hasilan daging dan juga rumusan makanan untuk ternakan ayam dan ikan.  Kacang soya dipercayai dapat menjadi penawar kepada beberapa penyakit seperti:-
  1. Kencing manis

    Kandungan
    karbohidrat dalam kacang soya mempunyai hanya sedikit kanji atau tiada kanji langsung.  Oleh itu hasil kacang soya sangat sesuai untuk pesakit kencing manis kerana karbohidratnya menghasilkan haba dan tenaga tanpa mengeluarkan gula.
     
  2. Penyakit kulit

    Protein kacang soya
    tidak menimbulkan masalah alahan pada kulit manakala kandungan protein daripada daging, telur dan susu kadangkala mendatangkan alahan kulit.  Oleh itu kacang soya dikatakan baik untuk mereka yang mengalami ekzema dan penyakit kulit lain.  Ada yang mengatakan sekiranya kacang soya dimakan secara berterusan ia dapat mengurangkan kegatalan kulit dan luka-luka ringan juga cepat sembuh.
     
  3. Anemia

    Kacang soya kaya dengan kandungan zat besi, menjadikan ia salah satu makanan yang sangat sesuai untuk pesakit anemia.  Pesakit anemia biasanya mengalami keadaan sistem pencernaan yang lemah, oleh itu hasilan soya yang diambil hendaklah dalam bentuk yang mudah dihadam.
     
  4. Tulang dan sendi

    Mengikut penyelidikan saintis Jepun terhadap segolongan wanita Jepun yang telah putus haid, wanita-wanita yang banyak mengambil soya dalam diet mereka, mempunyai tulang yang lebih kuat berbanding wanita yang kurang menggunakan soya dalam diet mereka.  Juga didapati penggunaan kacang soya yang tinggi dalam diet, dapat mengurangkan sakit belakang dan sakit sakit sendiri.  Dengan itu, mereka membuat kesimpulan, penggunaan kacang soya yang mencukupi dalam diet, ada hubungkait dengan perubahan jisim tulang pada wanita yang telah putus haid. 


Soya juga dikatakan sangat baik untuk wanita putus haid sebagai sumber estrogen yang selamat digunakan.  Bahkan ia juga dapat mengurangkan kesan-kesan yang teruk akibat putus haid seperti panas membara, peluh malam, tidak dapat tidur, mudah naik radang, kekeringan vagina dan beberapa masalah lain.   


Melalui kajian moden, saintis mendapati protein kacang soya juga dapat mengurangkan risiko barah payu dara.  Kacang soya yang kaya dengan bahan 'isoflavonas' dipercayai dapat menghalang kesan-kesan buruk daripada hormon estrogen.  Seterusnya mengurangkan risiko  pembentukan sel-sel barah tersebut.  Kacang soya juga dapat mengurangkan risiko barah prostat.  Diet yang banyak menggunakan kacang soya dikatakan dapat menyihatkan tisu-tisu prostat.



Selain kaya dengan zat pemakanan dan banyak kebaikannya untuk kesihatan badan, kacang soya juga tiada kandungan laktosa dan mudah hadam.  Oleh itu hasilan soya juga sesuai untuk kanak-kanak dan juga bayi.  Biasanya doktor akan syorkan susu rumusan soya apabila bayi mengalami cirit-birit, tidak sesuai dengan susu rumusan berasaskan susu lembu, berpenyakit lelah dan alahan kulit seperti ekzema.



Ada pendapat mengatakan, makan hasilan soya sekurang-kurangnya sekali setiap hari dapat menolong mencegah obesiti dan baik untuk kesihatan badan.  Walau bagaimanapun, untuk mendapat kebaikan dan manfaat yang sepenuhnya, hasilan soya hendaklah dimakan dengan kadar yang mencukupi.  Mengikut saintis barat, 3-6 hidangan soya patut diambil setiap hari untuk mendapatkan manfaatnya pada tahap maksimum.

 








Kenapa ESP menjadi pilihan ramaiiiii???




 ESP membekalkan 14 gram non-GMO Protein Soya berkualiti tinggi yang mengandungi semua Asid Amoni Perlu termasuk 9 Asid Amino Perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia.


membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam 

mengandungi Isofalvones, berfungsi untuk meningkatkan fungsi jantung, tulang, payudara dan prostat.


dihasilkan dibawah kawalan IPP(Identity Preservation Program) - penghasilan kacang soya ini dipantau ketat pada setiap peringkat dari penanaman sehinggalah sampai kepada pengguna. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia)bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones.


Dijamin Halal. Tanpa Laktos, kolesterol dan bebas kafien...


sebab yg paling penting kenapa ESP menjadi pilihan ramaiii... kerana....... ESP memenuhi tujuh kriteria yg telah ditetapkan untuk pemilihan protein soya yg terbaik






 Siapa yang perlukan ESP??

Pelajar dan pekerja atau individu dewasa: As energy booster (kalau minum pagi2 tu.terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)


Lelaki: Protect from any disease (heart,cancer,etc)


Ibu mengandung: For a healthier pregnancy-well grown fetus ; membantu mengurangkan ketakselesaan ketika hamil


Ibu yang menyusu: Membantu menggalakan dan mengekalkan pengeluaran susu . Dan yg bestnya, pengambilan ESP konsisten sepanjang penyusuan susu ibu,dapat membantu pekembangan fizikal bayi secara sihat


Wanita: Keanjalan kulit... untuk kulit gebuuu... halusss... Untuk awet muda... (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).







Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",)








 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Friday, April 13, 2012

Subhanallah... Sesungguhnya ganjaran yang amat besar bagi orang2 yg sabar...

“Allah tidak akan merubah nasib suatu kaum hingga mereka sendiri yang merubahnya.” (ar-Ra’du: 11)


 
 
1) Orang yang sabar akan mendapat pahala yang tidak terbatas dan terhingga daripada Allah.
“Sesungguhnya hanya orang-orang yang bersabarlah yang dicukupkan pahala mereka tanpa batas.” (az-Zumar: 10)


2) Orang yang sabar mendapat kekuatan daripada Allah SWT
“Sesungguhnya Allah beserta dengan orang-orang yang sabar.” (al-Anfal: 46)


3) Orang yang sabar mendapatkan cinta Allah SWT
“Allah menyukai orang-orang yang sabar.” (ali-Imran: 146)


4) Orang yang sabar mendapat kebaikan di akhirat kelak
“Dan orang-orang yang sabar kerana mencari keredhaan Tuhannya, mendirikan solat, dan menafkahkan sebahagian rezeki yang Kami berikan kepada mereka, secara sembunyi atau terang-terangan serta menolak kejahatan dengan kebaikan; orang-orang itulah yang mendapat tempat kesudahan (yang baik), (iaitu) syurga ‘Adn yang mereka masuk ke dalamnya bersama-sama dengan orang-orang yang soleh daripada bapa-bapanya, isteri-isterinya dan anak cucunya, sedang malaikat-malaikat masuk ke tempat-tempat mereka daripada semua pintu; (sambil mengucapkan): “Salamun ‘alaikum bima sobartum,” maka alangkah baiknya tempat kesudahan itu.” (ar-Ra’du: 22-24)

5) Nilaikan musibah dengan penuh kesabaran. Jika hal itu terjadi atas keinginan Allah maka Dia telah menyediakan pahala.
“Maka bersabarlah, sesungguhnya kesudahan yang baik adalah bagi orang yang bertakwa.” (Hud: 49)


6) Orang yang bersabar termasuk orang-orang yang beruntung dan mendapat kemenangan.
“Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beruntung.” (ali-Imran: 200)


7) Orang bersabar memperoleh keampunan dan pahala yang besar.
“Kecuali orang-orang yang sabar (terhadap bencana), dan mengerjakan amal-amal soleh; mereka itu beroleh keampunan dan pahala yang besar.” (Hud: 11)


8) Orang yang bersabar akan mendapat selawat, rahmat dan hadiah daripada Allah sebagai bentuk kerelaan dan kecintaan-Nya kepada mereka.
“Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar. (iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan: “Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji’uun (Sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepada-Nya lah kami kembali).” Mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhan mereka dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk.” (al-Baqarah: 155-157)





9) Jika anda bersabar atas musibah-musibah yang menimpa anda maka anda juga akan menyaksikan dosa-dosa yang anda lakukan berguguran bagaikan daun yang berjatuhan pada musim gugur.

“Tidaklah setiap muslim yang ditimpa suatu penyakit atau yang lainnya kecuali Allah akan menghapuskan kesalahan-kesalahannya bagaikan pohon yang menggugurkan daun-daunnya.” (Hadis Riwayat Bukhari)













Mendidik hati untuk bersabar...

Thursday, April 12, 2012

Kedutan di muka?? Stretch Mark?? Jom amalkan ESP dan Vitamin C untuk penghasilan kolagen...

Kedut?? Stretch mark?? Dua benda ni lah yg paling mengerikan kaum wanita... Boleh ker guna words "ngeri" ni? Dh mcm cerita hantu pulak... Tak kisah lah apa pun, tapiii bagi Fai ianya menang amat mengerikan... Ketahuilah, pengambilan vitamin C dan ESP secara konsisten mampu mengurangkan dan memudarkan kesan stretch mark selepas bersalin... Thanks to sis Izzati untk info ni... Eh, ni bukan untuk stretch mark jer… Tapi juga sebagai persediaan awal untuk mengurangkan kedutan di muka… ^_^

Apa fungsi vitamin C? Salah satunya membina kolagen kan? Jom baca tentang kolagen...

Vitamin C ni penting untuk pembentukan KOLAGEN. Kolagen adalah sejenis PROTEIN, iaitu kumpulan utama kulit yang menghubungkan dan menyokong tisu badan yang lain seperti kulit, otot, tendon, tulang, urat, organ dalaman serta terdapat dalam gigi. Secara semulajadi, ia memerangkap kelembapan dan kekelatan badan. 
 
Kolagen bersama-sama keratin menjadikan kulit kuat dan anjal dan secara tak langsung membantu mengurangkan kedutan (stretch mark)… Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun. Kesan pengurangannya mula dirasai lebih kurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan... Ohhh tidakkk… Tahun ni Fai dah 25 tahun, so memang tak bolehhh la nk skip2 ESP lagi…… 
 
Selain itu, salah satu fungsi kolagen adalah merawat luka pada kulit. Ia merangsang platlet darah agar cepat membeku dan membentuk selapisan bagi melindungi luka. Jadi, luka2 jahitan akan cepat sembuh…
Jommm amalkan Vitamin C dan ESP... 

  • Vitamin C - untuk pembentukan kolagen, untuk kulit yang sihat dan awet muda…
  • ESP - kerana ESP adalah PROTEIN... diet KEKURANGAN PROTEIN boleh menyebabkan KEKURANGAN KOLAGEN...

Untuk kulit yang anjal, gebuu, halusss... Jom mulakan dari sekarang...














Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",) 








* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Tuesday, April 10, 2012

Apa kata ibu2 yg dah try Mealshake?

Siapa yang perlukan Mealshake? Ianya sesuai untuk semua kanak2 terutamanya yang kurang selera mkn… untuk kanak2 yg memilih makanan… tak nak mkn sayur, tak nak mkn buah… sembelit atau pun kanak2 obes. Tapiiiii, mealshake ni bukan untuk kanak2 jer tau... Ibu2 mengandung, menyusu, pesakit2 dlm proses pemullihan selepas operation, mereka2 yg inginkan kulit cantik, gebuuu, halusss (another choice bagi sesiapa yg kekurangan budget untuk beli ESP)… ingin kekal sihat… semuaaa golongan  ni boleh amik Mealshake… especially yang tak gemarkan supplemen dalam bentuk tablet kerana Mealshake ni datang dlm bentuk serbuk, dibancuh jd minuman yg lazattt. Mealshake ni juga bagus utk mereka yang ingin menambah/memantau berat badan...



Apa kata ibu2 yg dah try Mealshake?

Kisah Puan Cda dari Brunei (customer MamaFaiz)… bagaimana beliau berpuas hati dan jatuh cinta dgn supplemen Mealshake ini. Jom kita baca kisah beliau… kisahnya menjaga anaknya yg jatuh sakit… demam berpanjangan dannn sehingga menyebabkan anaknya tak selera makan, kurusss, tak bertenaga… Jom bacaaa…..

Biar cda mulakan cerita ni dengan rasa syukur kehadradNya kerana anak pertama c-da "Anas" anak berusia 2 tahun yang memperoleh manfaat dari penganbilan Mealshake ni sehingga hari ini....
Al-kisah.....
13-04-2011 - anas mula menunjukkan symptom nak demam....hari ke-2 - pagi bawa ke klinik....doc cakap demam biasa saja....badanmya mula panas n kurang menyusu..selalunye 1 hari mesti dalam 5 botol..tapi harini cume 2 botol...... cda beri dia panadol saja.hari ke 3- panas lagi..... makan pun takmau.... itu semua takmau.... meragam saja.... hari ke-4- panasnya on off..... aftter diberi panadol,,kurang,,,4 jam panas balik...sampailah malam panasnye tiba2 mencecah 40 kami terus ke hospital Suri Seri Begawa, Kuala Belait n anas dimasukkan ke wad setelah dapat tahu yang anas kena kencing kotor (U.T.I).... aduhai... bertapa risaunye tengok anas meraung menahan panas yang beretusan sehingga hari yang ke-10..... anas diberi antibiotik, dimasukkan air dan diberi panadol... mujurlah waktu tu cda dah seminggu mengambil suppliment Shaklee....... letih tuhan saja yang tahu....mujur suami dah boleh berjalan dengan bantuan tongkat...seminggu di hospital baru anas dapat discharge...
doktor beri ia antibiotik untuk anas makan selama 1 bulan..ngam 2 minggu cda tengok anas semakin kurus n tidak selera makan n minum.(kurus sampai neneknye di kampung terkejut bila melihat gambar anas yang cda MMs padanya)… kulit anas menjadi kasar... dan anas jadi sensitif... mudah menangis… tak bertenaga...
dan dalam tempoh yang sama cda berhenti memberinye antibiotik dan menukarkannye dengan Meal shake. 2 hari selepas tu cda nampak perubahannye.... anas dah mula ke dapur menunjuk apa saja makanan didapur. selera makannya bertambah!!! syukur......... dan dari tu juga anas semakin aktif..... tidak mudah meragam... dan sekarang selepas 1 bulan.... badannya dah mula berisi... kulitnya semakin halus dan sekata..... psst! macam ilkan pencuci muka pulak. :p mudah menerima arahan.... senang tidur.... dipendekkan cerita perubahannya cukup ketara....... dipendekkan cerita lagiii...... Meal Shake Shaklee Best!!!!
Thanks kak cery coz introduce shaklee umumnye dan Meal Shake khasnye......



--------------------------------------------------------------------------------------------


Kisah Husni (customer Kak Ira) tentang anaknya yang mengalami sembelit…


Salam kak ira,
Ingat tak  cerita sy pasal Akif yang sembelit?
Lepas diintroduce mealshake, sy sgt2 nk try tuk Akif. since dalam tu ade fiber, jd boleh tlg melawaskan perut budak kecik ni. jd sy pon try,alhamdulillah,smggu lepas cuba,dh nmpak beza dia. tiap2 hr buang air besar n bowel movement pon smooth je, perut dh x buncit (hehe,kalo buncit pon sbb minum air byk). N 7oz tu mcm xckup je,sbb die suka dgn rasa vanilla meal shake tu. Sy pulak,dulu nk minum susu punye lah susah.bila tmbah meal shake,segelas tu senafas je boleh minum (hehe..exegerate).sedaap! thanks,nnti nk beli,buat bekal puasa


Ni kisah Kak Ira sendiri:

saya juga pernah mengalami saat getir macam Husni bila ank kesayangan asyik sembelit je. Jumpa doktor tak yah cakap la bape banyak. Sampai saya naik rimas dan sgttt kesian kat Aiman. Tiap weken mesti sembelit. Sampai dia nangis2. Saya pon turut nangis tengok dia. Saya cuba mealshake. Alhamdulillah... sekarang Aiman tak de masalah langsung dengan sembelit... Saya sangat bersyukur.. Anak adalah permata hati saya.. Saya tak kisah berabis banyak mana pon untuk anak.


-----------------------------------------------------------------


Kisah Puan Lia, tentang anaknya Irfan yg mengalami asma dan sering demam…


Mula-mula tu Irfan nampak ada selera makan balik. Sebab before this dia memang skinny and saya masak ape pun dia taknak makan. After few days trying, nampak dia active, tak cepat letih dan tidur malam pun taklar sharp kol 8mlm dah.  If not tak sempat nak main2 dengan Irfan dah dia nak tidur.  Then, after that, Irfan demam 2 hari, tapi saya tanya Cery sebab ape dia demam after consume Mealshake, Cery kata, body dia tengah create antibodi tu pasal dia demam tapi teruskan bg Mealshake.  2 hari demam plus dengan batuk asthma Irfan, cukup merisaukan saya. Saya teruskan bagi Mealshake, masuk hari ke-3 Irfan dah tak demam and batuk2 asthma dia terus hilang.  Irfan kembali aktif (actually aktif lagi dr biasa..hehe..) dan makan pun nak sahaja.  If not, kalau dulu kena asthma attack, dah baik pun taknak makan, minum susu je. Risau Ummi tau..! Sekarang ni, Irfan makan pun dah start with those contain cow's milk.  Alhamdulillah.  Mealshake ni senang je nak bagi Irfan sbb boleh bancuh dalam susu dia.  Sehari sekali, satu sudu teh campurkan dalam susu dia…


-------------------------------------------------------------------------


Kisah Kak Ayu, customer Puan Lia… tentang anak sedaranya yang baru seminggu mencubamealshake…


"Alhamdulillah, lepas 3 hari try Shaklee Mealshake, Alif dah mula menampakkan perubahan..dia dah mula mintak makan..dan makan pun takde ler tunjuk 4 jari dia tu dah..makan abes sampai dia betul2 kenyang..and takde dah makan benda2 merapu tu..dan dia mula nampak aktif, ceria dan sihat.. sekarang ni bila waktu makan, dia dulu duduk di meja makan..kalo dulu panggil makan dah duduk kat meja makan pun tengok makanan je..masaklar sedap macamane pun dia cam takde selera nak makan..sekarang ni makan nak, siap kadang2 tu mintak makan walaupun baru few hours lepas makan..AlhamduLILLAH..."








Pssttt, kebetulan bulan ni ada SPECIAL PRICE untuk Mealshake, why not belikan untuk anak2 anda?? Ramaiii yang terusss beli 2 canister Mealshake...sbb harganya memang super besttt!!! Call / SMS Fai di 019-7428120 untuk special price ni ya ^_^


Sharing is caring…








Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",)






* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Monday, April 9, 2012

Rahsia disebalik senyuman ^_^

Thanks semuaaa sebab sudi singgah siniii... (mode perasan kejap, hihi)... Hari ni Fai pilih untuk senyummmm... Anda?? Sebab Fai percaya, apa pun yang terjadi kalau kita sentiasa senyum insyaAllah setiap masalah tu akan dapat diselesaikan dengan sempurna... Jom mulakan hari dengan senyuman...


Pakcik ni senyum jer dah nmpak handsome walaupun takde gigi ;))


  • Para saintis mendapati SENYUM dan KETAWA merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.
 
  • Pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupaya menceriakan hidup anda tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Apabila kita tersenyum, badan turut 'tersenyum' dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak.
 
  • Apabila darah yang 'sudah sejuk' ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan 'gembira'. Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.
 
  • Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri.
 
  • Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit. Hal ini terjadi kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar dengupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar ini akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa.
 
  • Anda juga perlu sedar bahawa kanak-kanak lebih banyak ketawa dari orang dewasa. Kanak-kanak berumur antara empat hingga enam tahun ketawa 400 kali sehari berbanding hanya 15 kali sehari di kalangan orang dewasa. Jesteru tidak hairan jika orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami masalah tekanan dan kemurungan.
 
  • Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis 'stress' iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. Senyum dan ketawa dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.
 
  • Dalam kajian di atas, dua kumpulan orang dewasa telah digunakan sebagai eksperimen. Kumpulan pertama dipertontonkan cerita-cerita lucu manakala kumpulan kedua diletakkan disebuah bilik tanpa berbuat apa-apa. Sampel darah diambil 10 minit sebelum dan selepas kajian dibuat. Dari keputusan sampel darah tersebut, kumpulan pertama didapati peningkatan hormon semakin baik seperti hormon 'endorphins' dan hormon 'neurotransmitters' dan penurunan tahap hormon stress 'cortisol' dan 'adrenaline. 
 
  • Ketika kita ketawa, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-inteferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi melawan penyakit).
 
  • Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan. Banyak kajian terbukti bahawa tekanan emosi seperti kemurungan, kemarahan atau keresahan mempunyai kaitan dengan sakit jantung.
 
  • Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, atritis dan ulser. Pusat Perubatan Universiti Maryland menjalankan kajian ke atas 300 responden dan mendapati 40 peratus orang yang mengidap penyakit jantung kurang ketawa berbanding orang yang sihat.
 
  • Senyuman dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ketawa 'mengurut' organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ia melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi; membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru.
 
  • Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti kita bersenam beberapa minit.
 
  • Selain memberi pelbagai kebaikan kepada tubuh, dalam ajaran Islam sendiri mengatakan senyum itu satu sedekah. Senyum mampu menjadi penawar pada penyakit rohani yang kronik. Senyum tidak perlu modal, hanya sekelumit rasa ikhlas yang bisa memaniskan senyuman itu. Senyuman yang dilemparkan mampu menyerikan hari insan lain. Mungkin juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah atau mampu juga untuk memulakan sesebuah ikatan.



  • Pujangga menyebut : SENYUM ITU KELOPAK. KETAWA ITU BUNGA YANG SEMPURNA KEMBANGNYA".



credit
“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015