Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Monday, December 17, 2012

Nutrisi untuk Ibu Mengandung... Awas, kekurangan nutrisi boleh menyebabkan risiko kelahiran pra-matang...

Sabtu lepas attend Discovery Shaklee Meeting at JB Branch. Best sangat2.. Jane, our Shaklee nutirtionist yg bagi talk time tu. Tajuk tentang Nutrisi untuk Ibu Mengandung dan Ibu Menyusu...

Bagi ibu muda macam Fai ni... yang takde langsung pengalaman mengandung.. talk ni memang sangat2 membantu. Baru Fai tahu nutrisi ni rupa2nya SANGAT PENTING. Ibu2 yang plan untuk pregnant seeloknya start ambil supplement seawal 6 bulan sebelum merancang untuk pregnant. Bukan kata dah pregnant baru sibuk2 nak ambil supplement ye... Kena bermula 6 bulan sebelum...


Meh nak share sikit kenapa nutrisi sangat penting sewaktu kehamilan??
  • Kelahiran TANPA KOMPLIKASI. Mengurangkan risiko kelahiran bayi pra-matang.
  • Untuk kesihatan ibu dan bayi.
  • Untuk perkembangan bayi yang sihat.
  • Untuk proses pemulihan yg cepat - waktu pantang.
  • Hormon yang tidak seimbang.
  • Mengelakkan berat badan bertambah terlalu mendadak.




Supplement yang dicadangkan untuk ibu2 hamil, berpantang dan menyusu



Jom kita tengok apa pula nutrisi yang diperlukan oleh ibu hamil dan juga apa vitamin Shaklee yang paling sesuai..



Nutrisi: Zat Besi

Membentuk hemoglobin untuk mengangkut oksigen dalam darah (penting untuk ibu dan bayi). Ibu mengandung perlukan banyak darah kerana fetus yg sedang membesar akan menyerap zat besi dari ibu.

Masalah ANEMIA (low HB) ketika hamil biasa terjadi apabila si ibu mempunyai paras hemoglobin yg rendah ketika mengandung terutama di trimester pertama (3 bulan pertama). Tu merupakan salah satu tanda si ibu kekurangan zat besi. Keadaan ni sebenarnya amat bahaya kerana boleh menyebabkan RISIKO KELAHIRAN BAYI KURANG MATANG.


Supplement  yg dicadangkan: VITALEA-IRON FORMULA




Dirumus khas dgn 28 vitamin-vitamin penting dan mineral perlu untuk kesihatan optimum dan tenaga. Antara vitamin dan mineral yang terkandung dalam Vitalea-Iron adalah:
  • Vitamin B12 - membantu tumbesaran fetus, mengelakkan anemia (low HB) 
  • Iodin - untuk membina ligamen dan otot dan juga membantu tumbesaran fetus. 
  • Zat besi - untuk membentuk hemoglobin.
  • Copper - menukarkan zat besi kepada hemoglobin.



Nutrisi: Asid Folik

Wanita yang merancang untuk hamil memerlukan 400mcg asid folik semasa konsepsi dan semasa awal kehamilan untuk mengurangkan risiko bayi dilahirkan denagn kecacatan tibu neuron sebanyak 70%.

Asid folik juga penting untuk
  • membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru.
  • menyokong sistem saraf yang sihat
  • penghasilan hormon-hormon dan sel darah merah
  • penghasilan tenaga

Supplement yg dicadangkan: B COMPLEX

Lengkap dgn kesemua 8 kumpulan vitamin B dan mempunyai sistem penyerapan bioaktif  (untuk meningkatkan penyerapan asid folik kerana asid folik sukar untuk diserap oleh tubuh. ). Pastikan vitamin B yang anda pilih LENGKAP DENGAN 8 KUMPULAN VITAMIN B termasuk asid folik dan biotin. Kebanyakkan vitamin B di pasaran tidak mengandungi biotin kerana kosnya agak mahal. AWAS..! Kebanyakkan asid folik di pasaran (99%) bersifat sintetik.

Biotin dlm Jenama B lebih sedikit berbanding biotin dlm Shaklee B Complex




Nutrisi: Vitamin C

Penting untuk penghasilan kolagen. Kolagen penting untuk membina tulang rawan, otot-otot dan tulang fetus.

Penting untuk sistem imun - membantu melawan jangkitan dan penyakit (bagi wanita hamil, ibu yg menyusu dan bayi).

Satu kajian menunjukkan ibu menyusu yang mengambil vitamin C, mempunyai kosentrasi vitamin C pada bayi. Oleh itu, bayi2 yg secara EKSLUSIF DIBERI SUSU IBU tidak mengalami kekurangan vitamin C dan KURANG JANGKITAN PENYAKIT.


Supplement  yg dicadangkan: Sustained Release Vita-C Plus




Vitamin C yang secukupnya membantu penyerapan sempurna Vitalea-Iron dan B Complex.



Chewable Vita-C Plus... dengan rumusan baru..!!  Manfaat yang sama seperti Suntained Release Vita-C Plus... anda mempunyai pilihan untuk mengunyah ia bila-bila masa anda mahu...




Nutrisi: Protein 

Protein merupakan blok-blok pembinaan asas ibu dan bayi. Bayi berkembang dengan sangat pantas pada trimester ke-2 dan ke-3, dan  memerlukan protein yg banyak untuk pertumbuhan.


Supplement yg dicadangkan: ESP - Soy Protein Isolate







Nutrisi: Kalsium

Untuk tulang yg kuat dan sihat. Penting kerana baby yang sedang membesar juga akan menyerap kalsium dari ibu. Akibatnya, jika si ibu kekurangan kalsium, si ibu akan mengalami osteoporosis...


Supplement yg dicadangkan: Ostematrix




PENTING..! Pastikan kalsium yg anda pilih mengandungi Vitamin D dan Megnesium untuk penyerapan sempurkan dan untuk mengelakkan terjadinya batu karang.





Tambahan...


Tingkatkan kesihatan semasa hamil dengan Shaklee OmegaGuard..!! 

EPA dan DHA dalam diet wanita hamil mampu memberi KESAN POSITIF terhadap PERKEMBANGAN KOGNITIF dan VISUAL BAYI. Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin dan membantu perkembangan memori. DHA adalah NUTRIEN UTAMA OTAK, sistem saraf dan retina.

Pengambilan tinggi Omega-3 semasa kehamilan boleh MENGURANGKAN RISIKO ALAHAN PADA BAYI.



Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini.


Pastikan fish oil yg anda ambil, mempunyai kandungan EPA dan DHA yg TINGGI





Entri-entri lain yang berkaitan...

Anda hamil?? Penjagaan kandungan trimester pertama amat penting untuk mengelakkan kecacatan bayi..


Perkongsian menarik ibu MENGANDUNG bersama SHAKLEE





Ramai ibu-ibu hamil di luar sana yg mempunyai kesedaran tentang KEPENTINGAN NUTRISI semasa kehamilan... Anda yg ingin mendapatkan konsultasi tentang hal ini, jangan segan2 hubungi Fai ya...



Fai CeritaCinta
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 852741
HP: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com


 *Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

No comments:

“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015