Recent Articles

Search This Blog

Loading...

Wednesday, February 29, 2012

Mencari vitamin yang sesuai? Here are the quality vitamin checklist

0 comments
Do you have a way to tell if the supplement (vitamin) that you’re using is being absorbed & assimilated? The place to begin is to see if your supplement dissolves when placed in water within 30 minutes or less. That is the same standard the pharmaceutical industry uses for tablets. Otherwise it goes in one end and out the other. -- Fai suke test ni... cuba lah anda test Shaklee Vitalea (multivit) yang warna hijau tu... tak sampai 5 minit dah larut dlm air tau... Insyaallah Fai akan update pada entri yg lain beberapa test tentang vitamin Shaklee ni... Tunguuu ya... ;)




That is just the very beginning. The other critical questions are:


Are the supplements you are taking being absorbed and assimilated into the bloodstream where they are available to the cells?
Always ask the company for peer reviewed research on their products. The key word here is peer reviewed. That means it is unbiased, legitimate research vs. advertising research where you pay someone to publish your research in what looks like a legitimate journal.


Is there balance in the formulation?
Balance is critical to a well-formulated supplement. Many nutrients do not work effectively unless in a certain balance. For example Biotin, a B vitamin, is extremely expensive. It should offer at least 100 % of the daily value. Most vitamins will show none at all or less than 100% ... That is a sign to you of a poorly formulated vitamin, so read your labels.


Is the amount on the label the amount in each tablet?
A common problem in the food supplement industry is quality control. It is not uncommon for the amount in each individual tablet in a bottle of supplements to vary dramatically.


Is the manufacturer using a “cooling” system to preserve nutrients?
When supplements are manufactured at a low temperature, all the vitamins, minerals, enzymes, phytonutrients are not lost in the process. Without the enzymes, the body cannot utilize or absorb the nutrients effectively. It is common for companies to use too much heat and pressure in making their tablets, which destroys the enzymes.


Are sugars, artificial colorings or sweeteners used?
It is common for vitamins to have artificial coloring and sweeteners in them. Read the labels to determine their presence.



Sebelum anda buat pilihan nak pilih vitamin/supplemen yang mana satu... Jangan lupa rujuk checklist di atas. Alhamdulillah... Fai dah pilih yang terbaik buat untuk diri sendiri dan keluarga. Kenapa Shaklee?? Here are great facts about Shaklee...
  • Being the NUMBER ONE natural nutrition company in the US 
  • Becoming FIRST IN THE WORLD to be certified Climate Neutral™ (totally offsetting our carbon emissions resulting in a net zero impact on the environment)
  • Powering 54 Gold Medals with our products
  • Investing over $250 million in clinical testing, research and development 
  •  Testing for purity and safety with over 80,000 quality tests each year
  • Joining forces with explorer Jacques Cousteau, 2004 Nobel Peace Prize Laureate Dr. Wangari Maathai, and other earth advocates
  • Winning awards for our sustainable business practices and in green design for our world headquarters
  • Recycling 1,000,000 pounds of cardboard from other companies

 
 
Yang pasti... Shaklee provide healthier life for everyone. The choice is in your hands (^-*)

 





Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",) 


Tuesday, February 28, 2012

Nak kurus?? Jom tingkatkan metabolisma. 8 tips untuk anda.

0 comments
Fai nak share sedikit fakta:
KUALA LUMPUR: There is too much fat in the Malaysian waist. But that's not the frightening part. In fact, the number of fat people here exceeds that in many developed countries, including Germany and France.The fatter you are, the higher the risk of a premature death. That is why, doctors warn, Malaysians must change their lifestyle
~News Straits Times 29/09/2006


Jom amalkan tips2 untuk meningkatkan metabolisma badan dan seterusnya kurus secara sihat...

Makan Dengan Teratur, Apabila kita makan, secara automatiknya meningkatkan kadar metabolisme badan untuk proses penghadaman makanan. Sbb tu saya selalu ingatkan..makan sedikit tapi KERAP. Jangan sekali2 skip makan utk berdiet. Sunnah nabi kunyah 40x makanan tu... Hehe...

Makan Lebih, untuk jaga badan juga perlu makan lebih tapi jaga lah benda apa yang dimakan itu juga. Jangan bertindak membuang kalori dengan tidak makan kerana apabila anda tidak makan akan memperlahankan metabolisme. Moral of the story: JANGAN SKIP MAKAN

Pengambilan Protein, Rantaian protein amat sukar untuk dipecahkan oleh itu lebih banyak penghadaman dilakukan secara tak langsung meningkatkan kadar metabolisme badan.

Makan Ikan & Makanan Kurang Lemak, Ini akan mengalakkan penghantaran maklumat “saya kenyang” kepada otak dan membantu isyarat di hantar kepada otak untukmetabolisme membakar kalori dengan lebih banyak.

Makan makanan Pedas, Makanan pedas mampu meningkatkan jumlah kalori yang di bakar ketika proses penghadaman.

Minum air Sejuk, kerana ini akan meningkatkan kadarmetabolisme kerana badan pemanaskan air pada suhu tubuh. (mandi air sejuk seawal pukul 4-5 pagi pula membantu memecahkan lemak..)

Berjalan lebih pantas. Ini akan meransang kamu lebih berpeluh.


Lebih banyak otot yang di miliki, lebih banyak kalori yang akan di bakar sepanjang hari. Cubalah senaman 2 kali seminggu. jadi JOM BINA OTOT. Diet bersama Shaklee akan membantu anda build muscle and burn fat only =)







Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",) 


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Sunday, February 26, 2012

Omega pun boleh membantu dalam bakar lemak??

1 comments

Fai nak share info terbaru yg fai baru dapat... Pssttt, nak tau tak??? Omega bukan sahaja hanya semata2 minyak ikan. Bukan sahaja untuk otak... Malah Omega juga boleh berfungsi sebagai PEMBAKAR LEMAK tau. A million thanks to Sis Adaa untuk info yang sangat2 bermanfaat ni. A million thanks also untuk my “master” and others sisters in euphoria group... Walaupun tak pernah bersua muka, tapi masih lagi boleh belajar, share idea dan pendapat masing2. Senang citer ala2 PJJ la, tpi kelas through online. Hehe...

“Alaaa,macam mana ni...Sy dah ambil lecithin untuk bakar lemak...tak bagus ker lecithin tu??” Jangan risau ye... Lecithin memang berfungsi sebagai fat emulsifier. Sama juga macam Omega, tapi PERBEZAANNYA ialah dari segi KEBERKESANNYA dan HARGA. Dan sudah pastilah yang agak costly tu lebih effective kesannya. Tapi tak bermakna pula yg murah itu tidak bagus ye. Ape2 pun ianya terpulang kepada kemampuan masing2...  Jom baca selanjutnya.....




Dalam fish oil ade OMEGA fatty acid which consist of DHA dan EPA


Ye ke omega ni boleh bakar lemak



''Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can't make them.''






Macam mana fatty acid boleh bakar lemak ye? 


Omega-3 fats

  • Omega-3 fats help you burn fat by helping your body respond better to a hormone called Leptin (Leptin is the Greek word for thin).
  • Leptin tells your body (your brain) to suppress your appetite making you eat less so you can maintain or lose weight.
  • Leptin increases your metabolism by increasing your thyroid output (your thyroid regulates your metabolism).
  • Leptin also causes your body to burn fat for energy so.





If your body isn't responding well to Leptin then the reverse happens - You'll be hungrier, and you'll store more fat so… You can take Omega-3 fats to help your body respond much better to Leptin so you can increase your fat-burning metabolism and




Omega-3 fats are found in salmon, flaxseeds, nuts, Omega-3 supplements and these other 79 foods sources of Omega-3 fats and…





3 more ways Omega-3 fats help you lose weight is… 


1.      Omega-3 fats help you control your hunger by stabilizing your blood sugar levels 


2.      An Australian study showed that when people took Omega-3 fats while on an exercise program burned more fat than people who Only Exercised (without taking Omega-3 fats) and people who exercised & took other types of fat and…


3.      Studies done in Japan & The Czech republic suggest that Omega-3 fats prevent the creation of ugly body fat and these same studies suggested Omega-3 fats promote more fat burning.


  









''A 2001 study published in the May 2002 edition of "Obesity Research" discovered that rats fed fish oil gained less weight than rats fed soybean oil. Furthermore, a 2004 study published in "Lipids" confirms the link between weight loss and fish oil as rats with an omega-3 rich diet exhibited reduced levels of fat and leptin. Leptin is a hormone which regulates the appetite and is generally lower in individuals with low body fat content. The 2004 study in "Lipids" concludes that DHA fat oil reduces the accumulation of body fat by restricting the hypertrophy and hyperplasia of fat cells. "Mosby's Medical Dictionary" explains that hypertrophy and hyperplasia refers to an enlargement of cells and an increase in cell production, respectively.'' 


 





Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",) 




* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Friday, February 24, 2012

Segalanya tentang B Complex

2 comments
Hari ni kita belajar tengtang B Complex pula ye. Hihi... Ada hati pula nk ajar org kn? Gurau2 jer k... Fai ni pun masih dlm proses belajar lagi. Seperti kita sedia maklum, kita memerlukan vitamin dan mineral untuk mengekalkan kesihatan. Antara vitamin yang kita perlukan untuk kekal sihat adalah vitamin B Complex...

Vitamin B Complex adalah merupakan gabungan dari beberapa vitamin yang larut air. Komponen B kompleks terdiri daripada:

1. B1 (thiamin)
2. B2 (riboflovin)
3. B3 (niacin)
4. B5
5. B6 (pyridoxine)
6. B12 (cobalamine)
7. Acid folic
8. Asid panthothenic
9. Biotin

Setiap komponen dalam vitamin B Complex memiliki fungsi khusus. Vitamin ini membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf yang sihat. Ia juga membantu dalam penghasilan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.

Tanda - tanda Kekurangan B Complex
  • Depresi
  • Murung
  • Insomnia
  • Kurang selera makan
  • Sembelit
  • Masalah lidah (lidah menjadi merah,sakit,bengkak atau kurng deria rasa)
  • Kurang konsentrasi
  • Mudah tersinggung
  • Melemahkan sistem saraf
  • Mengganggu fungsi otak
  • Pembentukan abnormal sel.
  • Kurang konsentrasi

KELEBIHAN B COMPLEX SECARA UMUM
1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
2. Mengelakkan penyakit beri-beri.
3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
6. Mencegah stress.
7. Menguatkan antibodi tubuh.
8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
11. Mencegah anemia.


KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK KANAK-KANAK
1. Merangsang pertumbuhan.
2. Meningkatkan kemampuan berfikir.
3. Memberikan tambahan tenaga.


KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK ORANG DEWASA
1. Menambah tenaga.
2. Mengurangkan stress.
3. Melambatkan proses uban di rambut.
4. Membantu meningkatkan konsentrasi.
  

KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK IBU MENGANDUNG
1. Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.
2. Mencegah anemia (tekanan darah rendah).



B Complex berfungsi sebagai formula anti-stress yang PENTING (Dr Bruce miller)

___________________________________________________________

B Complex pilihan Fai mestilah B Complex Shaklee... Kenapa B Complex Shaklee??
Sebab B Complex Shaklee ni ada kesemua 8 ahli B Complex. Tak percaya, jom tengok label B Complex kat bawah tuuu. Yang paling besttt... B Complex Shaklee mengandungi asid folik dan biotin. Kedua-dua ini merupakan vitamin B yang paling mahal dan selalunya tidak dibekalkan dengan secukupnya. Jom check label pada botol B Complex anda samada ianya mengandungi biotin dan asid folik atau tidak... Sharing is caring ^-*

gmbar yg dh di edit semula drpd genkimomma




Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",) 


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Tuesday, February 21, 2012

Mengapa perlu elakkan dari memilih vitamin sintetik

2 comments
Mood masih bersemangat lagi ni... Almaklumlah semangat lepas attend kelas yg tak berapa nk formal hari ahad lepas... Walaupun hanya 5 orang jer termasuk “master” kami MamaFaiz, tapi rasa seronok sangat. Full of energy, full of motivation, full of recharge. Love u all ketat2 girls... Rasa macam dah rapat sangat walaupun baru first time gather sama2. Hihi… Rasanya masih tak banyak lagi yg Fai share tentang Natural dan Sintetik di blog ni. Jom belajar tentang vitamin hari ni. Dan mungkin sepanjang minggu ni kita semua akan belajar tentang vitamin ya. Hihi... 


Kenapa vitamin natural lagi bagus berbanding vitamin sintetik??  


Mengapa semulajadi/natural?
  1. Enzim tidak alami perubahan melampau dalam pemprosesan oleh haba yang tinggi dan pelarut kimia yang keras.
  2. Tidak menggunakan pengisi dan pengikat yang keras yang menghalang penyerapan nutrien.
  3. Penyediaan bahan mentah dari sumber semujadi yang berkualiti.
  4. Imbangan semulajadi dikekalkan sebaik mungkin.
  5. Semulajadi adalah bio-kedapatan dan disimpan dalam tisu badan lebih lama berbanding sintetik..
  6. Semulajadi lebih mudah ditukarkan oleh badan bagi menjalankan kepelbagaian fungsinya.

Mengapa elakkan sintetik?
  1. Tidak digunakan sepenuhnya oleh tubuh-struktur enzim tubuh kita adalah untuk semulajadi bukannya makmal.
  2. Percubaan untuk memadankan (match) enzim tubuh badan kita dengan vitamin sintetik ialah seumpama memadankan tangan kanan kita dengan sarung tangan kiri.
  3. Semulajadi lebih aktif dari segi biologi berbanding sintetikn – vitamin asli 42% lebih berkesan dari sintetik.

Bagaimana mengenal SEMULAJADI atau SINTETIK?
  1. Melalui pembacaan label - huruf "I" bagi tiruan dan "d" bagi semulajadi.
  2. Melalui perkataan "ko-faktor" seperti "bioflavinoids" atau "biogradable"
  3. Melalui kehadiran pek "silika gel" dalam bekas - menandakan ianya sintetik. (jadi pastikan botol2 vitamin yg anda beli tiada silika gel)
  4. Rujuk Shaklee Food Supplement - A consumer Reports by Editors of Research Institute of Preventive Health Care
Bagaimana dengan Shaklee? Semestinya Shaklee unik.. Shaklee adalah asli, tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan tanpa silika gel. Pilihan di tangan kita semua... Sejujurnya, Fai memang sukaaaa dengan Shaklee ;)







Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",)

Wednesday, February 15, 2012

Multivitamin boleh tambah selera makan?? Jom baca beberapa soalan popular tentang multivitamin Shaklee…

1 comments
Entri ni khas untuk teman blogger Fai yang bertanya mengenai multivitamin. Fai harap terjawab semua persoalannya berkenaan multivitamin ni. Eh, entri ni bukan untuk beliau sahaja, untuk anda juga ya... Happy reading.....


Multivitamin boleh tambah selera makan??? 

Apa yang menyebabkan berat badan manusia bertambah adalah pengambilan kalori. Sekiranya kalori diambil secara berlebihan ianya akan tersimpan di dalam badan dan bertukar menjadi lemak. Jadi, selepas ini anda tidak perlu risau lagi untuk mengambil sebarang vitamin ya. Lebih-lebih lagi vitamin Shaklee yang terbukti dari sumber asli dan tiada pewarna mahupun perasa tambahan. Pendek kata untuk mereka yang berlebihan berat badan (overweight) atau mempunyai berat badan ideal, multivitamin tidak membantu menambahkan lagi berat badan. Jangan bimbang ya…


Perlukah mengambil vitamin C lagi sedangkan di dalam Vita-Lea sudah mengandungi vitamin C? Bimbang jika berlebihan vitamin C dalam badan ianya tidak boleh diserap oleh badan.

Vitamin c dan b complex adalah antara vitamin yg mudah musnah akibat stress, pencemaran, asap, pil perancang dan lain2... Jadinya yg ade dlm vitalea tak cukup dan perlu ambil vitamin C yang lain. Tidak perlu bimbang tentang vitamin C yg banyak dalam badan kerana vitamin C ni vitamin larut air. Vitamin c yg berlebihan akan disingkirkan dari badan melalui urine dan air peluh.


Mengapa perlu ambil vitamin C lagi sedangkan ianya akan disingkirkan melalui urine dan peluh? 

Vitamin C vitamin larut air dan mudah musnah. Perlu ambil lebih untuk menggantikan vitamin C yang dah dibuang melalui urine dan peluh. Dengan keadaan pencemaran sekarang, tekanan di tempat kerja, kehidupan yg padat… Kita sebenarnya tak tahu berapa banyak jumlah vitamin C yang diperlukan oleh tubuh. Jika mengambil multivitamin tetapi anda masih mengalami demam 2-3kali sebulan, penat, keletihan, pucat dan lain2… Ianya menunjukkan diet seharian dan multivitamin sahaja tidak cukup untuk menampung kekurangan zat dalam tubuh. Sebab itulah perlu mengambil lebih dari multivitamin. Tetapi untuk vitamin tambahan ini (sebagai contoh b complex dan vitamin C), seperti yg dijelaskan di atas, anda tidak perlu bimbang kerana ianya akan disingkirkan jika berlebihan.

__________________________________

Ubat dan vitamin ni berbeza ya… Ubat merawat kesan, contoh paracetamol - pain killer, hilangkan sakit... Tapi vitamin merawat punca sakit…Sharing is caring...

Secara keseluruhannya, semua produk Shaklee tidak mempunyai parabens, triklosan, phthalates, natrium lauril sulfat (SLS), natrium lauryl eter sulfat (SLES), 1,4 dioksana, atau propilena glikol. Tidak terdapat bahan-bahan yang diharamkan, tiada pewarna, tiada sebarang jenis lemak dan tidak mengandungi pemanis tiruan atau perisa. Yang paling penting, Shaklee adalah halal ye… Diyakini tanpa was-was… Sebab tu lah fai pilih Shaklee… (“,)





Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",)


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Monday, February 13, 2012

Kepentingan Omega 3 DHA dan EPA pada kanak-kanak

0 comments
Pada usia awal, kanak-kanak memerlukan pelbagai jenis sumber makanan antaranya karbohidrat, lemak, protein, fiber, mineral, dan vitamin.Terdapat beberapa jenis lemak yang perlu di ambil oleh kanak-kanak demi pembentukan minda dan fizikal yang optimum. Untuk mendapatkan kesihatan yang baik, si kecil memerlukan kandungan lemak seperti linoleik asid dan alpha - linolenik asid yang juga dikenali sebagai asid lemak perlu. 

Asid lemak perlu adalah sejenis lemak yang perlu diambil dari makanan. Hal ini kerana, badan manusia tidak mampu untuk menghasilkannya sendiri. Kedua-dua kandungan ini boleh di dapati daripada lemak sayuran serta produk tenusu seperti susu. Alpha - linolenik asid akan ditukarkan kepada Omega - 3 yang juga amat penting dalam membantu otak kita berfungsi secara normal.

Selain itu, contoh Omega – 3 yang lain ialah seperti EPA (Eicosapentanoic asid) dan DHA (Docosahexanoic asid). Jika dilihat pada label pemakanan, kita akan lebih mudah mendapati kandungan DHA terutamanya pada produk susu kanak-kanak. Hal ini kerana kandungan berkenaan amat penting dalam pembentukan otak kanak-kanak. 

Omega - 3 dan 6 juga turut menghasilkan sejenis bahan kimia yang dikenali sebagai eicosanoids. Antara salah satu bahan yang terdapat di dalam kumpulan eicosanoids adalah prostaglandins. Prostaglandins adalah bahan yang amat penting kepada badan manusia. Di dalam buku “Omega 3 oils – A practical guide” turut menyediakan maklumat penting mengenai peranan prostaglandins antaranya seperti:
  • Sistem imun badan –terutamanya di dalam tindak balas alergik.
  • Sistem pencernaan – mengawalatur sistem pencernaan perut.
  • Membaik pulih sel – pembentukan sel-sel baru.
  • Suhu badan – memastikan suhu badan manusia normal.
  • Tekanan bendalir – pada bahagian mata dan telinga.

Kesimpulanya, utk perkembangan kanak2 yg optimum, ibu bapa perlu menggalakkan anak2 mengambil makanan dari pelbagai sumber makanan demi mendapat khasiat yang seimbang. Cth makanan yg kaya dgn Omega 3 adalah minyak soya, ikan jenis laut dalam, minyak ikan kod, telur ayam (kaya dgn omega 3), kekacang... Akan tetapi, masalah kekurangan Omega 3 dlm diet harian boleh dibantu dgn pengambilan supplemen Omega yg lengkap dgn DHA dan EPA...


OmegaGuard
 
Ultratulen dan Bergred Farmaseutikal
Memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan
 
Minyak Ikan Terbaik Di Dunia
Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi
 
Penting bagi perkembangan dan fungsi otak
 
Meningkatkan sistem imunisasi

---> Hanya yang TERBAIK dari sumber SEMULAJADI untuk si manja
---> Mengekalkan kesihatan atau memperbaiki taraf kesihatan




Hubungi Fai di 019-7428120| nnurfairuz@gmail.com untuk dapatkan konsultasi tentang set mana yang paling sesuai dengan anda. Anda juga akan diberikan tips dan cara pengambilan vitamin yang betul apabila membeli dengan Fai (",) 


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. (I'm Shaklee Independent Distributor)

Friday, February 10, 2012

Allah Itu Sweet...

2 comments
Fai suka sangat dgn artikel ni... Kita sebenarnya tak kan pernah sedar bahawa Allah itu sangat sweet... Allahu Akbar! Semoga ianya bermanfaat buat kita semua. Sharing is caring ;)
-------------------------------------------------------------------

Allah ni Sweet
Takkan ada manusia yang mampu jadi pendamping hidup setanding Dia.


Dia Pemberi Kekuatan

Kemana saya pergi, Dia akan sentiasa di sisi. Menemani diri saat saya keseorangan, menemani diri saat saya kesedihan, menemani diri saat saya kegelisahan. Jadi, takkan pernah rasa takut sebab Dia ada.


Terkadang bila nak balik rumah dari placement, badan terasa sangat penat. Berdiri 8 jam sepanjang hari, berkejar ke sana sini, nak drive balik rumah tersangat-sangat penat. Ditambah dengan kesesakan jalan raya. Pernah sekali kat traffic light, sebab dah lama sangat tunggu, bila bersandar kat tempat duduk, tak sedar terlena. Nasib baik Dia kejutkan. Lampu dah hijau! Okeh, gerak. Walapun dah ngantuk sangat, tapi Dia suruh kuatkan diri. Alhamdulillah, selamat sampai rumah. Makan, solat, tido.
Terkadang pernah balik seorang diri dari Ferryden Park. Pukul 11.30 malam. Nak balik Evandale. Gelap gelita sudah. Sorang-sorang. Takut ke? Tak... Gementar je sikit. tapi takpe, Dia kan ada. Dia akan sentiasa jaga saya.

Allah kan Maha Melindungi. Sweet kan?!

"Tidakkah kamu tahu bahawa Allah memiliki kerajaan langit dan bumi? Dan tidak ada bagimu pelindung dan penolong selain Allah."
(Al-Baqarah: 107).


Dia Peneman Bicara

Banyak yang terpendam di lubuk hati. Tapi terkadang terasa nak meluahkan pada seseorang. Tapi terkadang ragu. Bukannya boleh dapat penyelesaian. Dan terkadang ada kata-kata yang tak terluah.
Tapi pada Dia, saya tak malu nak bercerita. Semua sekali! Walaupun terkadang ada kata-kata yang segan untuk dituturkan dengan kata-kata, tapi Dia kata takpe. Tak perlu ucapkan dengan kata-kata pun. Tak perlu susahkan diri untuk susun ayat. Sebab Dia kata Dia dah tahu apa yang terpendam dalam hati saya tanpa perlu saya kata apa-apa. Wah! Allah tu sweet kan!

"Katakanlah, " Jika kamu sembunyikan apa yang ada dalam hatimu atau kamu nyatakan, Allah pasti mengetahuinya," Dia mengetahui apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi. Allah Mahakuasa atas segala sesuatu."
(Ali 'Imran: 29).


Dia yang Kaya Raya

Selalukan kalau kita dengar cerita atau tengok kawan kita yang keluar dating tiba-tiba bawak balik banyak hadiah. Teddy bear la, kad la, bunga la, baju, kasut dan etcetera. Banyak o.. Pastu semua orang mula la puji. "Eh, bagus la pakwe ko. Sweetnye~~"

Eleh, cukup sweet dah ke tu? Kalau yang bf tu sekadar guna duit loan, scholar, atau kerja nak belanja kita, mesti akan ada tika masanya kita kena jugak guna duit sendiri. Paling-paling duit tambang bas, teksi atau komuter nak keluar. Still! Duit kita akan kurang jugak. Siapa yang berani kata duit dia tak pernah kurang walau 1 sen pun setiap kali keluar? (Tapi sekarang 1 sen dah tak laku. Jadi, 5 sen la).


Tak cukup sweet tu...
Kalau dengan Dia, Dia sangat kaya raya. Duit-duit yang saya dapat, semua daripada Dia. Bukan saja duit, semua yang saya ada sekarang ni, semua Dia yang bagi. Segala-galanya. Amacam? Hebat tak Dia. Ada ke manusia yang sehebat Dia? Pasti tiada!

Tapi kan, sebab Dia sangat sweet, Dia tak bagi semua ni pada saya directly. Nak tambahkan sweetness tu, Dia bagi melalui medium lain. Daripada ma abah, daripada sponsor saya dan lain-lain. Sebab kalau Dia bagi direct, Dia tahu saya akan segan sebab saya tak ada apa-apa pun nak bagi untuk balas balik apa yang Dia dah berikan pada saya. Sweetkan Allah?!

"Katakanlah (Muhammad), " Siapakah yang memberi rezeki kepadamu dari langit dan bumi, atau siapakah yang berkuasa (menciptakan) pendengaran dan penglihatan, dan siapakah yang mengeluarkan yang hidup dari yang mati, dan mengeluarkan yang mati dari yang hidup, dan siapakah yang mengatur segala urusan?" Maka mereka akan menjawab, "Allah." Maka katakanlah, "Mengapa kamu tidak bertaqwa (kepadaNya)?"
(Yunus: 31).


Dia yang Pemaaf

Manusia ni susah nak mengaku salah. Paling teruk, susah nak meminta maaf. Haih!
Dengan Dia, saya ada BANYAK kisah tentang kesalahan, kesilapan dan... keMAAFan.
Daripada mula saya lahir, sampailah umur 23 tahun  dah banyak kali dah saya sakitkan hati Dia. Dia kata jangan buat, saya buat jugak. Apa yang Dia suruh buat, saya tak nak buat. Degil! Kalau dengan manusia, dah lama dah saya patut kena marah. 

Tapi, Dia tak pernah marahkan saya. Dia sabar layan kerenah saya. Sebab Dia tahu, masa tu saya tak betul-betul kenal Dia, saya tak benar-benar fahami Dia. Jadi, Dia bagi saya peluang lagi.
Tapi bila dah tahu, bila dah kenal, terkadang tu tetap jugak saya ulang balik kesalahan yang lalu. Tapi, dengan muka tak malunya, saya pergi minta maaf kat Dia balik. Dan Dia... selagi roh masih belum ditarik ke kerongkong... Dia PASTI akan tetap maafkan saya. Sweetnye~~

"Katakanlah, Wahai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri! Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sungguh, Dialah Yang Maha Pengampun, Maha Penyayang."
(Az-Zumar: 53).


Dia Pemberi Ketenangan

Keluh kesah. Resah gelisah. Perasaan yang setiap orang pasti pernah merasainya. Bila nak exam, bila kena siapkan assignment, bila nak pergi interview etcetera.
"Aku kalau ada apa-apa masalah, aku tak kisah. Kalau dengar je suara Adam (bukan nama sebenar), hati aku mesti tenang." 

Kalau sesama perempuan?
"Sesama perempuan ni lain. Diorang tak faham sebab kita sama kan. Kalau dengan yang berlainan "makhluk" ni, lebih mudah untuk saling memahami. Cas yang sama kan saling menolak. Bila cas yang berlainan baru saling menarik." erk!
Tapi, bila bergaduh...

"Benci betul la aku dengan si Adam (masih bukan nama sebenar). Dah banyak kali call, tapi tak angkat phone pun! Dia yang buat salah, tapi dia pulak yang merajuk. Dah la.... (terhamburlah semua kekurangan si Adam tuh)." A'ah, tenang la sangat.

Paling tak best, bila perempuan yang marah, si Adam pun ikut merajuk sekali. Bukannya nak pujuk. Perempuan pulak yang kena pujuk balik. Apekah! Come on la Bro! Tak sweet!!!
Haih~

Tapi kalau dengan Dia, tak pernah ada kes main tarik-tarik tali ni. Sebab yang pasti, Dia takkan pernah merajuk dengan saya walau apa pun yang saya buat. Dan setiap kegelisahan, kesedihan, kesulitan, Dia pasti sentiasa menemani saya, mengurangkan bebanan perasaan. Dan takkan pernah berhenti. Sweet kan?!

"(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah, hati menjadi tenteram."
(Ar-Ra'd: 28).



Yang Pasti, Dia pun Rindukan Saya Jugak!
Allah ni sweet. Dia bagi saya banyak sangat nikmat yang takkan mampu saya hitung. Tapi tulah. Dah pun namanya manusia. Yang bermaksud pelupa.

Ada ketika saya buat dunno je dengan Dia. Dia sentiasa ada je kat sisi. Tapi terkadang saya tak layan pun Dia. Tapi, Dia tetap jugak bagi saya macam-macam nikmat. Saya pulak tak berterima kasih pun kat Dia. Sebab bila saya syok sendiri sangat, lupa bahawa Dia yang sebenarnya bagi kat saya setiap sesuatu tu. "Ek" betul saya kat Dia, kan!

Tapi... Dia sangat sweet... Dia pun rindu saya jugak. Dia nak saya ingat kat Dia. Dia nak saya sebut nama Dia. Dia nak saya minta tolong pada Dia. Sebab kalau boleh, Dia memang nak bagi semua benda yang saya mintak on the spot! Tang tang tu jugak Dia boleh bagi. Tapi ada yang Dia hold dulu. Sebab Dia nak saya dapat yang lagi BEST! Lagi SYOK!

"...Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui."
(Al-Baqarah: 216).

Jadi, bila Dia dah mula rindukan saya, Dia bagi ujian. Dia bukan nak susahkan saya. Tapi sebab Dia nak tahu, betul ke saya cintakan Dia? Kat bibir kata cinta, tapi kat hati macam mana? Dan paling penting, Dia nak saya ingat kat Dia. Sebab Dia sangat-sangat rindu kat saya. Jadi bila diuji, saya rasa sedih, saya rasa payah, saya rasa sakit. Saya mesti nangis! Tapi, bila macam ni, satu kata yang pasti saya sebut. Dan saya sangat pasti bukan hanya saya, tapi kita semua pasti akan sebut... \"Ya Allah!\"
Dan Dia pasti akan gembira. Sebab kita dah ingat Dia balik. Rindu yang terlerai... Sweet~~~

"Maka ingatlah kepadaKu, Aku pun akan ingat kepadamu..." (Al-Baqarah, 152).


Dia Pendamping Abadi

Dia sangat memahami saya. Betul, Dia sayang saya. Tapi, Dia pun tahu fitrah seorang hamba, yang Dia sendiri ciptakan. Setiap manusia perlukan pendamping. Yang bersifat sama. Seorang hamba.
Jadi setiap orang dah ditentukan jodoh masing-masing. Termasuklah saya sendiri. Tapi, semua orang nak yang terbaik. Saya pun! Dan Dia tahu saya nakkan yang terbaik. Oleh kerana sayangnya Dia pada saya, Dia hadiahkan saya satu nasihat. Takkan sama kaca dengan permata. Kita meminta emas, takkan kita nak berikan gangsa?

"... sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik, dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik (pula)..."
(An-Nur: 26).


Saat itu, takkan pernah tercepat. Dan takkan sekali-kali terlambat. Bila si dia di sisi, yang pasti Dia tetap di hati.


-------------------------------------------------

Jom kita berkenalan dengan Allah... Kita sebenarnya takkan pernah sedar... 
Yang Allah tu sangat sweet~~~ Thank you Allah!


credit: iluvislam




“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Total Wellness Program

Anti-Aging
Vivix

Anti-Oxidants
CarotoMax, Vitamin C, Vitamin E, Vivix

Athma, Sinus (Resdung), Allergy, Hives (Gegata), Eczema
Alfalfa, B Complex, Vitamin C

Breastfeeding Set
Vitalea, B Complex, Vitamin C, Alfalfa, ESP, Ostematrix, Omega Guard, Performane Drink

Children's Health
Chewable Vitalea, Chewable Vitamin C, Omega Guard, MealShake

Confinement Set
Vitalea, B Complex, Vitamin C, Zinc, Vitamin E, ESP, Omega Guard

Diabetes Set
Fiber, GLA Complex, B Complex, Vitamin C

Gout Set
Fiber, Performance Drink, Omega Guard, Alfalfa

Immune Booster
NutriFeron

Men's Health
Vitalea, B Complex, Vitamin C, Vitamin E, Ostematrix, Omega Guard, PD

Preggy Mommies
Vitalea, B Comples, Vitamin C, ESP, Ostematrix, Omega Guard

Skin Care
B Complex, Vitamin C, Vitamin E, ESP, Ostematrix, Vivix

Students' (12 years ++)
Vitalea, B Complex, Vitamin C, Lecithin, Omega Guard

Weight Management
Fiber, Lecithin, Cinch Shake Mix, Cinch energy Tea Mix

Individuals that don't like pills @ tablets
Meal Shake, ESP, Vivix, NutriFeron