Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Thursday, May 30, 2013

Tempoh Darah Nifas





Ilmu baru untuk Fai... Semoga ianya juga bermanfaat buat semua... Credit info to
Kelab-kelab Ibu Bersalin dan Berpantang...


____________________________________

Biasa darah nifas berapa lama ye sebetulnye...???

Tempoh nifas mengikut mazhab Imam Shafie yang kte guna kat Malaysia ni 60 hari umumnye.. kalo dah lepas 60 hari masih ade darah.. tu dah dikira istihadoh.. tapi khususnya ia bergantung pada setiap individu. kalo 40 hari dah takde darah dah boleh mandi wajib... dan jika ade lagi darah yang keluar lepas tu, kite tak boleh solat lagi kerana masih dlm tmpoh nifas..
 
dan lagi satu.. kalo dah lepas 40 hari, darah kering dan kte pun dah mandi wajib.. tapi selepas 15 hari kte suci, keluar darah lagi (maksudnye hari ke 56).. darah itu dah dikira sebagai darah haid... bukan darah nifas.
 

------------------
Semoga penjelasan yang serba ringkas ini memberi manfaat buat ibu-ibu yang tertanya-tanya tentang tempoh darah nifas... (>___<)


Ingin berpantang secara moden dengan Shaklee..?? Feel free to contact Fai... I'm more than willing to help...


Fai CeritaCinta 
Shaklee ID : 852741 
HP & Whatsapp : 019-7428120 
Email: nnurfairuz@gmail.com 


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

5 comments:

Fiza Rahman said...

Akk masa lepas bersalin anak ketiga last year memang dah dikira istihado. Anak 1st & 2nd dulu tak der lama mcm nih ☺☺

Qhaifa Nur said...

dulu-dulu memang konpius...
sekarang tidak...

~ NANA ~ said...

i pon ikut camni coz ada beli buka khas pasal2 darah wanita ni...hehe

LYAfrina said...

ilmu buat lya juga..tq for sharing

izan mama mia said...

akak belum pernah try....

“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015