Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Wednesday, October 30, 2013

Perkara ASAS penyusuan yang perlu anda tahu

Jangan bermimpi nak susu melimpah ruah kalau anda sendiri "terlalu rajin" nak amalkan 5 perkara asas dalam penyusuan...
Apa dia 5 perkara asas dalam penyusuan sehingga boleh menyebabkan susu  memancut-mancut sampai basah baju?

InsyaAllah sesiapa yang menjaga 5 Perkara Asas ini, susu akan melimpah ruah. anak kenyang dan ibu lebih tenang dan bertenaga..

Yang "terlalu rajin", susah la nak dapat susu melimpah ruah…






5 Perkara Asas Penyusuan Yang Perlu Anda Tahu

1. Amalkan Pemakanan Berzat dan Nutrisi Seimbang
  • Kurangkan makanan rapu dan minuman berkafein. Lagi power, eliminate terus! Pengalam Fai sendiri, satu hari tu saje test sarapan dengan minum teh o suam... Sejam lepas tu pam, memang susu merudum. Taubat, sekarang ni langsung tak ambil kafein lagi...
  • Amalkan Set Penyusuan Shaklee untuk membantu memastikan badan anda mendapat zat & nutrisi yang secukupnya
 
2. Emosi yang Ceria dan Tenang
  • Susu hanya boleh jadi lancar bila kita tenang, relax dan ceria.. Amalkan berzikir setiap kali pam/direct feed baby..
  • Salah satu cara utk ceria adalah dengan menatap gambar anak semasa pam susu... hihi.. 
  • Set Breastfeeding Shakleemengandungi B-Complex yang membantu merangsang hormon serotonin iaitu sejenis hormon “Ceria”.
 
3. Pengambilan air minimum 3 liter sehari
  • Lebih kurang 80% susu ibu adalah air. Nama pun susu, confirm lah cecair kan?
  • Jadi kalau air tak cukup 3 liter, makanlah vitamin apa pun… milk booster apa pun… Confirm susu tetap takkan melimpah ruah... Sejak BF Adam, Fai boleh habiskan sampai 4 liter air sehari. Memang akan rasa kerap haus. Tidur malam, Fai akan standby air masak dalam botol 1.5liter dan letak sebelah katil. Bila tersedar jer minum sikit-sikit..
 
4. Pam/ breastfeed 2 atau 3 jam sekali
  • Breast kita perlu dirangsang utk menghasilkan susu. Bukan setakat jaga pemakanan semata-mata.
  • Lagi kerap dirangsang, lagi banyak susu dihasilkan
  • Nak senang faham, konsep susu ibu adalah supply and demand. Lagi banyak demand, lagi banyak badan akan supply.
  • Kalau baby dah reject direct feeding, rangsang dengan cara pam breast setiap 2 jam atau 3 jam sekali. Kalau rasa low lagi, buat power pumping
 
5. Doa kepada Allah supaya diberi kekuatan dan kesabaran untuk menyusukan anak sehingga 2 tahun+
  • Sentiasa ingat, setiap yang bernyawa kat dunia ni, Allah yang tentukan rezeki dia
  • Jadi  kalau nak rezeki melimpah ruah, kena dekatkan diri kepada Allah dengan sungguh- sungguh. Berdoalah penuh pengharapan.







Berminat untuk mencuba Set Penyusuan Shaklee? 
Jangan segan-segan contact Fai ye...  I'm more than willing to help (>___<)


Fai CeritaCinta
Shaklee ID : 852741
HP & Whatsapp : 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com


*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

No comments:

“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015