Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Thursday, August 20, 2015

7 Cara Mengetahui Jantina Bayi yang Dikandungkan

Jika anda sedang hamil, pastinya anda tidak sabar nak tahu apakah jantina bayi yang dikandungkan. Lebih-lebih lagi sekiranya anda sedang hamil anak sulung. Betul kan? Jom semak apakah 8 cara upyang boleh dilakukan untuk mengetahui jantina bayi yang dikandungkan





1. Jika anda hamil anak lelaki, kadar degupan jantung bayi anda kurang daripada 140 degupan seminit. Sebaliknya jika anak perempuan, degupan jantung bayi anda lebih cepat daripada 140 degupan seminit.

2. Jika perut anda "rendah", memboyot ke hadapan dan kelihatan “tajam”, menandakan anda hamil anak lelaki. Jika perut anda bulat dan "tinggi”, menandakan anda hamil anak perempuan. Ini biasanya orang-orang tua yang tahu, tengok dari bentuk perut kita je mereka dah dapat teka samada anak lelaki atau perempuan. 

3. Anda sangat berseri-seri ketika hamil anak lelaki tetapi sebaliknya, anda akan kelihatan agak "selekeh" jika hamil anak perempuan kerana dipercayai si anak mengambil seri daripada ibunya. Hihi..

4. Jika hamil anak lelaki, anda tidak mengalami mabuk hamil dalam trimester pertama kehamilan. Jika anda hamil anak perempuan, anda mengalami mabuk hamil semasa 12 minggu pertama kehamilan.

5. Payudara kanan anda lebih besar daripada yang kiri sekiranya hamil anak lelaki manakala Payudara kiri anda lebih besar daripada yang kanan sekiranya hamil anak perempuan. 

6. Anda mengidam makanan berprotein yang masin seperti keju dan daging jika hamil anak lelaki. Anda mengidam benda-benda manis seperti jus, buah-buahan dan gula-gula jika hamil anak perempuan.





7. Gunakan soda bikarbonat (serbuk penaik) bersama air kencing ibu paling pekat (awal pagi). Sekiranya air kencing anda berbuih, bermakna anda mengandungkan anak lelaki. Tetapi jika soda bikarbonat itu tidak berbuih, bermakna anda sedang hamil anak perempuan.



[Credit: babycenter, siraplimau ]



5 daripada 7 cara di atas memang betul sewaktu Fai pregnantkan Adam. Fai takde alahan teruk dan Fai memang sukaaa sangat makan cheese. Apa jer yang ada cheese Fai suka, kek cheese, nan cheese, tat cheese... Semualah! Hihi... Ramai juga yang tegur Fai semakin berseri-seri masa pregnantkan Adam dulu. Tang perut tu memang betul sangat, nampak bujur bukan bulat. Erm, cara nombor 7 tu Fai baru pertama kali tahu. Boleh la cuba kalau pregnant lagi. Hihihi...






Fai Nardir
I'm more than willing to help
Email: nnurfairuz@gmail.com

2 comments:

Azura Aziz said...

ohh yg no 7 tu mcm interesting nk cuba haha.. Insya Allah next pregnant nanti..

AnneRaini said...

bab berseri tu akak rasa dua2 kali pregnant akak selekeh walaupun satu lelaki satu pompuan. pastu dua2 pon mabuk cuna mabuk yg pompaun lebih lama. yg lain pon xde kena mngena.. hehe

“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015