Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Sunday, August 9, 2015

Tauhu Terbalik versi Fai Nardir

Sejak dua menjak ni rajin pula rasanya nak masak yang remeh-remeh. Tapi takde lah remeh sangat pun, senanggg je tauhu terbalik ni. Resi asal dari Ketuk-ketuk Ramadhan Sheila Rusli. Dah lamaaa dah, tak ingat tahun berapa. Rasa dalam tahun 2011... Macam mana Fai tetiba boleh nak buah tauhu terbalik ni?? Kebetulan masa bawak Adam jalan-jalan kat Tesco, ternampak la tauhu ni. Dan-dan time tu jugak teringat yang dulu Fai pernah buat dengan ibu. Fai pun beli la bahan-bahan nak buat tauhu terbalik ni. Simple je resepinya... Cuma ambil masa sikit untuk terbalikkan tauhu dan buang isinya... Hehe..

Meh tengok gambar ni..


CARA TERBALIKKAN TAUHU (ikut je step 1-5)



Isinya Fai main campak-campak je. Isi tauhu tu campur dengan udang basah, dada ayam yang dah dipotong dadu dan sebuji telur. Fai buat untuk 9 keping, udang dalam 15 ekor, dada ayam tu dalam lebih kurang 1/4 kg... Sebab Fai suka sumbat tauhu tu MAMPAT-MAMPAT. Hihihi... Ops lupa pula, nak lagi sedappp, gaulkan sekali isi tauhu tu dengan daun sup dan daun bawang dan tambah garam secukup rasa. Hihi..

Masa nak goreng, terbalikkan dulu tauhu tu ye macam dalam gambar. Barulah nampak ala-ala kelopak bunga. Hihi.. Bila dah garing, baru terbalikkan. 




Tauhu terbalik ni sedappp makan panas-panas. Kulit tauhu tu ranguppp macam kulit ayam, tapi lagi sedapppp dari kulit ayam. Tak percaya, cubalah ye...






FAI NARDIR
I'm more than willing to help
Email: nnurfairuz@gmail.com



2 comments:

UMIE SUE said...

wahh awesome!! ni

Mar Mansor said...

uniknya..kreatif la resepi ni..

“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015