Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Tuesday, September 15, 2015

Tips Sihat: 5 Cara Senaman Mata yang mudah dilakukan.

Korang perasan tak, kalau kita terrrlalu lama mengadap laptop, atau terrrlalu lama tengok tv.. Mata akan rasa penat. Rasa letihhh. Kadang-kadang sampai berair. Tu tandanya korang perlu berhenti sebentar dan lakukan senaman mata. 




Senang je sanaman mata ni. Ada 5 cara yang korang boleh buat:


CARA PERTAMA: 

Gosok kedua tapak tangan kita sehingga rasa panas, lepas tu, letak kedua-dua tangan di atas mata kita masing-masing. Ulang sebanyak 3- 5 kali. Senang bukan ? Kalau boleh ulang lah setiap hari. Paling kurang pun kita buat setiap kali mata kita rasa ‘letih’ atau sakit.


CARA KEDUA:

Mulakan dengan mata melihat ke atas. Kemudian, pusing mata kita arah jam 10 kali dan arah lawan jam 10 kali.


CARA KETIGA:

Ambilkan pen, atau pembaris, atau yang berkaitan. Pegang dan letak di jarak antara mata hingga lengan kita. Fokuskan mata pada pen/objek pilihan. Kemudian, dengan perlahan, gerakkan pen/objek pilihan dekat ke mata, dan perlahan, gerakkan pen itu ke belakang semula. Ulang sebanyak 10 kali.


CARA KEEMPAT:

Urut perlahan-lahan di dahi kita hingga ruang antara kening kita. Dan rehatkan mata selama 3-5 minit.


Cara kelima ni paling bestttt. Bukan je dapat merehatkan mata, malah dapat membantu meningkatkan daya ingatan!

CARA KELIMA:

Menggerakkan mata ke kiri dan kanan secara berulangan selama 30 saat. 
Fakta membuktikan bahawa senama ini dapat MENINGKATKAN DAYA INGATAN SEBANYAK 10%




Mudah kan? Sebenarnya senaman mata ini juga salah satu terapi untuk "release tension".
Tak percaya? Cubalah! (>_____<)






Fai Nardir
I'm more than willing to help
Email: nnurfairuz@gmail.com



No comments:

“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015