Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Friday, January 15, 2016

Petua Redakan Gatal Tekak

Sebenarnya dari semalam lagi tekak dah mula rasa tak sedap. Macam nak batuk.. Fai cuma tambahkan dos Vitamin C je. Malam sebelum tidur telan OmegaGuard. Nampaknya pagi ni masih tak kurang jugak. Nampak gayanya Fai kena makan GARLIC COMPLEX juga baru reda rasa gatal tekak ni. Tapi Garlic dah habis pula tu. Nak tunggu husband balik keje petang nanti macam dah tak tahan, tekak semakin rasa gatal merenyam... asyik nak batuk je. Tiba-tiba teringat pula petua yang ibu Fai pernah buat dulu.. Iaitu sapukan kapur bersama dengan limau nipis.





Kebetulan memang ada limau nipis kat rumah ni. Apa lagi, Fai pun ambil sebiji dan belah dua. Kemudia sapukan dengan kapur masak. Limau yang dah diletakkan dengan kapur tadi, disapu kat kawasan leher di mana tekak rasa gatal sambil selawat.

Alhamdulillah, reda rasa gatal tekak ni.. Takde lah asyik nak terbatuk-batuk je. Lebih-lebih kagi sekarang ni dah nak masuk 7 bulan. Seksa rasanya bila kena batuk macam ni. Petua ni untuk sementara boleh la guna, tapi ubat tetap kena makan ya.

Waktu macam sekarang ni, Fai memang tak berani nak makan ubat batuk.. Takut efek kat baby... Fai lebih yakin untuk ambil supplement. Apa yang Fai ambil untuk kurangkan rasa gatal tekak dan batuk:

Garlic Complex - 4biji
Vitamin C - 6biji
OmegaGuard - 3biji


Fai memang ambil high dose vitamin-vitamin ni.. Alhamdulillah, biasanya lepas 3-4 hari konsisten makan ikut dose ni... batuk dan gatal tekak tu berkurang. Bila dah ok dan kurang rasa gatal tekak tu, Fai ambil ikut dose normal. Tak perlu makan ubat 😊😊😊








FAI NARDIR
Email: nnurfairuz@gmail.com


1 comment:

Salina@IbuAqil said...

Semoga cpt sembuh ye dear..
Musim panas ni mcm2 penyakit..
Take care..

“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015