Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Tuesday, May 10, 2016

5 sebab ibu yang sedang berpantang perlukan Alfalfa...

Masih dalam mood berpantang lagi.. Baru 27 hari berpantang. Jadinya, entri pun masih berkisar tentang berpantang lah. Hihi… Masa pantangkan Adam dulu, Fai takut-takut nak makan Alfalfa. Lepas seminggu baru Fai makan Alfalfa. Tapi berpantang kali ni, hari kedua je Fai dah makan Alfalfa 10biji sehari. Hari ke-4, Fai tambah dose Alfalfa ke 15 biji sehari. Korang jangan ikut ye, kena dapatkan consultation daripada distributor Shaklee korang sebelum nak ambil vitamin overdose ni. Hehehe…





Banyakkk tau khasiat Alfalfa untuk ibu yang berpantang.. Meh sini Fai nak share..


1. Melegakan sakit belakang, sakit sendi dan sakit badan selepas bersalin.

Biasa kita dengar orang tua cakap bila dah bersalin ni “banyak urat putus”…  Haa, tu yang jadi letih lesu satu badan. Rasa badan lemah je tak bermaya. Kadang nak berjalan pun rasa tak larat. Alfalfa ni ‘panas’ tau. Secara tak langsung ia membantu untuk kembalikan kecergasan fizikal selepas bersalin. Bantu melegakan sakit belakang, sakit sendi dan sakit badan selepas bersalin.


2.  Buang angin dalam badan. 

Kebiasaannya, ibu yang tengah berpantang ni memang banyak angin. Fai kalau mak bidan tengah urut, memang asyik sendawa je lah jawabnya. Hihi… Ada juga mak bidan yang cakap kalau badan banyak angin ni “urat keras”. Alfalfa salah satu fungsinya ialah detoks – buang toksin dalam darah dan juga bantu buang angin berlebihan selepas bersalin. Tak percaya boleh tanya orang yang dah cuba Alfalfa. Feedback yang biasa, “asyik kentut2 ja…”, “baby pun selalu kentut…”
Macam Fai, lepas makan Alfalfa ni takde pula asyik kentut. Agaknya sebab urat dah lembut kot. Hihi… Tapi baby Muhammad yang banyak kentut. Kuat pula tu bunyinya.. Hihi…


3. Membantu melegakan masalah sembelit (perkara yang paling ditakuti oleh ibu yang sedang berpantang)

Alfalfa bantu proses pencernaan jadi smooth. Jadi senanglah nak membuang. Alhamdulillah Fai tiada masalah untuk membuang ni. Sehari lepas bersalin memang dah membuang. Pernah juga dengar ada yang lepas 5 hari berpantang baru membuang. Ya allah, tak dapat nak bayangkan betapa seksanya ibu tersebut.. Mesti rasa perut sebu dan tak sedap je kan… Lagi ngeri kalau luka jahitan tu teruk. Mesti rasa ngilu dan takut nak membuang.


4. Milk booster

Masa tengah berpantang ni lah masa yang sesuai untuk ibu-ibu menyusu start buat stock EBM. Alfalfa ialah milk booster terbaik. Tapi ingat ya, wajib penuhi 3 konsep asas penyusuan – kerap kosongkan breast, minum air masak 3 liter sehari dan rileks (jangan stress)… If korang ada ambil mana-mana supplement untuk tambah susu sekalipun, tapi tiada ada usaha oleh si puan punya badan, jangan pelik kalau susu tak banyak. Hihi… Suplemen ni cuma sebagai support je tau. Tiada usaha, apa yang nak disupport. Sikit usaha, sikit je la supportnya. Dan banyak usaha, berganda-ganda support oleh milk booster. Pilihan di tangan kita… (>___<)





5. Sebagai jamu moden

Bila dah bersalin, akan berlakulah perubahan fizikal seorang wanita. Geleber sana-sini. Perut buncit, stretch mark.. Sebab tu kena pakai bengkung, bertungku, berparam.. jaga makan... InshaaAllah badan kita akan jadi macam anak dara semula kalau rajin dan kena caranya...

Tapi tuuu, kat bawah tuuu… Kalau nak sihat, nak suami bertambah sayang.. kenalah ambil Alfalfa. Sebab fungsi penting Alfalfa untuk ibu selepas bersalin (ibu yang sedang berpantang) ialah sebagai jamu moden dan kacip fatimah moden. Alfalfa boleh membantu dalam menghilangkan keputihan, merapatkan kembali yang dah longgar, menghapuskan bau kurang menyenangkan dan menghilangkan rasa sakit waktu bersama suami. Maaf, Fai segan sebenarnya nak cerita pasal ni. Tapi niat untuk sharing demi kebahagiaan rumahtangga…





Apa kata mereka yang dah mencuba Alfalfa:



 






Fai Nardir 
KEY COORDINATOR JUN'16 (8 points) 
Contact No: 019-7428120 
Email: nnurfairuz@gmail.com

No comments:

“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015