Pengedar Sah Shaklee di Pasir Gudang, Johor. Mula terjebak dengan Shaklee sejak tahun 2011. Terdapat pelbagai supplement yang ditawarkan, antaranya seperti Set Berpantang Shaklee, Set Mengandung Shaklee, Set Kecantikan Shaklee, Set Awet Muda Shaklee, Set Kesihatan Optimum Shaklee, Set Sendi Shaklee, Set Jantung Sihat Shaklee dan berbagai-bagai lagi mengikut keperluan anda..

Apa jua yang ditawarkan dalam blog ini adalah bersifat peribadi dan tidak terlibat dengan mana-mana pihak syarikat. Harap Maklum.

Friday, February 24, 2017

Ketahui Waktu-Waktu bagi Fisiologi Badan Anda

Hai ni Fai nak kongsikan Waktu-Waktu bagi Fisiologi Badan Manusia Berfungsi supaya kita tahu apa yang kita patut buat untuk kekalkan kesihatan tubuh badan kita.


 

*WAKTU FISIOLOGI BADAN BERFUNGSI*
 

🕔5 - 7 pagi
Waktu di mana usus besar bekerja. Mesti disiplinkan diri utk *buang air besar* dalam waktu ini. Jika tak, penyakit akan berkumpul.
 
🕖7 - 9 pagi
Wajibkan diri utk *bersarapan* . Jika tak, metabolisma badan akan turun mendadak. Sebab tu kadang2 orang bersarapan lewat lepas pukul 9, berat badan naik mendadak walaupun makan sekali sehari!
 
🕘9 - 11 pagi
Organ limpa bekerja. *Elakkan makan* dalam waktu ini.
 
🕚11 - 1 petang
Jantung bekerja secara optimum.
*Elakkan bekerja berat, sebaiknya rehat dan tidur seketika* . Serangan jantung kerap terjadi ketika waktu ini.

🕐 1 - 3 petang
Usus kecil bekerja. *Sebaiknya buang air besar kali kedua* dalam waktu ini.
 
🕒 3 - 5 petang
Pundi kencing bekerja. *Sebaiknya buang air kecil* dalam waktu ini.
 
🕔 5 - 7 petang
Ginjal bekerja secara optimum. *Elakkan badan terlalu dehydrated. Banyakkan minum air* dalam waktu ini.
 
🕖 7 - 9 malam
Perikardium bekerja. *Elakkan makan makanan yang berat* pada waktu ini. Kajian dari Mail Online mengatakan waktu paling bagus untuk makan malam sebenarnya adalah dari pukul 6 petang sehingga 6:30 petang. Makan pada waktu malam juga akan menyebabkan kalori badan lebih mudah untuk bertukar menjadi lemak. Hal ini kerana badan kita biasanya kurang aktif pada waktu ini.
 
🕘 9 - 11 malam
*Waktu terbaik utk berehat dan tidur* Badan anda perlu berehat ketika ini untuk menyempurnakan proses pencernaan makanan yang telah masuk ke dalam tubuh. Kerana pada waktu tidur, panas badan meresap ke dalam tubuh sehingga membantu mempercepatkan proses pencernaaan.
  
🕚11 - 1 pagi
Hempedu bekerja. *Elakkan makan* , berat badan akan naik mendadak. Sedikit nasihat untuk orang muda, elakkan lepak sehingga ke awal pagi. Banyak kesan buruk pada jangka masa panjang terutamanya pada waktu selepas ini.
 
🕐1 - 3 pagi
Hati bekerja utk singkirkan toksik. *Elakkan berjaga* . Sering berjaga pada waktu ini berpotensi untuk kanser. Waktu ini adalah waktu terbaik utk deep sleep.
 
🕒3 - 5 pagi
Peparu bekerja. Bagi pesakit asma, *elok amalkan bangun* pada waktu ini. Peparu menyerap oksigen dalam kuantiti yang tinggi. Disebabkan itulah Ibadah Solat Sunat Tahajjud dijadikan pada waktu ini. Allah itu Maha Besar lagi Maha Mengetahui.


Rasulullah SAW bersabda:
“Kerjakanlah solat malam sebab itu adalah kebiasaan orang solihin sebelum kamu, juga suatu jalan untuk mendekatkan diri kepada Tuhanmu, juga sebagai penebus segala amalan buruk, pencegah dari perbuatan dosa dan dapat menghalangi penyakit dari badan.” (Riwayat Tirmizi dan Ahmad r.a.)


Jom kita sama-sama amalkan untuk kesihatan yang optimum


creditPertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi:
Fai Nardir
Hp: 019-7428120
Email: nnurfairuz@gmail.com

No comments:

“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah Fathir:2)

Copyright to FAI NARDIR
Designed by UMIESUEstudio 2015